1 Ocak 2010 Cuma

Doğuş BALBAY Röportajı



NCAA'deki başarısıyla göz dolduran ve parkelere adım attığı günden bugüne Türk basketbolu adına büyük umutlar vaadeden Doğuş BALBAY'la , internet şartlarının el verdiğince , söyleşi tadında keyifli bir röportaj yaptık.

Kaan Kural verdiği bir röportajda genç oyunculardan bahsederken '' Büyük oyuncu olmaktan ziyade , birey olabilmek , bilinçli bir profesyonel olabilmek önemli '' demişti.

Doğuş , bu tanımın yegane örneklerinden biri. Aşağıda okuduğunuz röportaj şöyle bir göz attığımda , açıkça söyleyeyim '' İyi ki yapmışım '' diyorum.

O , genç yaşta elde ettiği başarılara , gümbür gümbür gelişeduren kariyerine ve etrafındaki tüm şaşaaya rağmen kendini bozmayan , mütevaziliğinden ve beyefendiliğinden ödün vermeyen kaliteli bir karakteri çok iyi taşıyabilen biri. Bu röportajı , herkesten çok kendim için yaptığımı düşünüyorum şöyle bir göz attığımda.

Doğuş'u tanımak güzel ve gurur verici.

Onun hayali bir gün NBA'de oynuyor olmak. Çizdiği rotadan şaşmaksızın attığı adımlara , gelişen sportif kariyerine , ve akademik başarılarına bakıldığında Doğuş bugün NBA olmuş isimlerin yürüdüğü yoldan yürüyor gibi.

Tekrar şükranlarımı sunuyor ve hayallerini gerçekleştirebilmesi adına Doğuş'a buradan en içten dileklerimi sunarak röportaj metnine geçiyorum :

***


( Her şeyden önce Doğuş'a , daha bu röportajın başında teşekkürlerimi ilettim. Keza yılbaşı coşkusunun ortalıkta cirit attığı bir günde Doğuş , sorularımı neredeyse hiç bekletmeden tüm samimiyetiyle cevapladı , ve hakikaten çok keyifli bir röportaj oldu. Eminim onu iyi tanıyan ve bu sorulara vereeceği muhtemel cevaplar bilenler dahi keyifle okuyacak. Zira kaliteli bir röportaj öyle olmalı. Öyle olmalı ki , röportajın muhattabını çok iyi tanıyan biri de , basketbolla uzaktan yakından alakası olmayan biri de keyifle okuyabilmeli. Ben bunu başarabilmek adına elimden geleni yapmaya çalıştım , Doğuş da bu konuda tüm özverisini ortaya koydu ve bakın ortaya nasıl bir şey çıktı :)

21numara : Öncelikle kendinden bahseder misin biraz ? Seni hiç tanımayan birine anlatır gibi ... Kimdir Doğuş BALBAY ? :

DB : Doğuş BALBAY. 21 Ocak 1989 , Istanbul doğumluyum. Ailemin ikinci ve son çocuğuyum. Ailemin de anlattığı kadarıyla küçükken çok uysal , aynı zamanda da çok enerjik bir yapıya sahipmişim. Sahadaki çabukluğum da küçümlüğümden geliyor sanırım. Okul yıllarına gelince ... Anaokulu , ilkokul ve ortaokulu evimizin çok yakınındaki Cemal DİKER İlköğretim okulunda başarıyla tamamladım. Bu dönemde Fenerbahçe'de basketbola başladım. Fenerbahçe Kolejinden ( şimdiki adıyla Fenerbahçe Spor Kulübü okulları ) gelen burs teklifiyle liseye orada devam etme kararı aldım. Liseyi bitirdikten sonra Üniversite sınavını kazanmama rağmen Amerika'dan gelen burs tekliflerini değerlendirmek istedim çünkü biliyordum ki Fenerbahçe gibi bir camiada oynayıp aynı zamanda üniversite yükünü kaldırmak o kadar da kolay olmayacaktı. Amerika'dan üniversite koçları benimle kısa zamanla temas kurdu ve yaklaşık 5-6 aylık bir sürecin nihayetinde kendimi Amerika'da buldum.

21numara : Peki nasıl başladı bu hikaye ? Basketbola gönüllü başlayanlardan mısın , hani böyle evden/okuldan kaçıp top peşine koşturanlardan mı ? Yoksa aile teşvikiyle spora yönelip start alanlardan mı ?

DB : 7-8 yaşımdan itibaren futbola aşırı derecede düşkünlük başgöstermişti ve neredeyse her gün bir şekilde futbolla haşir neşir oluyordum. Mahallede , sokak aralarında sürekli arkadaşlarımla futbol oynuyordum. Genelde kendimden yaşça büyüklere karşı oynamama rağmen dikkat çekici özelliklerim vardı. Bir yaz aileme de yoğun ısrarlarım sonucu Fenerbahçe futbol okuluna kaydolmak istedim ama yaşım sadece 7-8 olduğu için kabul edemeyeceklerini söylediler. Bu sırada ablamın da basketbola merakı vardı ve hazır ben futbol okulu için kolları sıvamışken o da basketbol okuluna yazılmaya karar vermişti. Tabii benim futbol okuluyla işlerim yolunda gitmeyince , daha önce neredeyse hiç basketbol topu tutmamış olmama rağmen sırf ablama eşlik etmek için ben de onunla birlikte basketbol okuluna kaydoldum. Bu serüven bu şekilde başladı.

21numara : Amerika'da hayat nasıl ? Eminim alışmışsındır.

DB : İlk başlarda zor olmasına rağmen dil problemini de aştıktan sonra alışması zor olmadı. Her geçen gün daha iyiye gittiğini söyleyebilirim. Başka bir toplumun kültüründe yaşamak gerçekten zor , bazen onların yaşam tarzına ayak uydurmak zorunda kalıyorsunuz bu toplumun bir parçası olabilmek için. Tabi kendi toplumumuzun kültüründen hiç bir şey kaybetmememiz gerekir bunu yaparken. Burada hayat düzenli , her şey planlı , ve programlı. Sürpriz bir şeyle karşılaşmak gerçekten zor. Benim buradaki hayatım genelde okul ve basketbola odaklı. İkisini de ciddiyetle yürütüyorum şu anda. Okul zamanlarımda derslerime , parkeye adım attığımda da sadece basketbola konsantre oluyorum.

21numara : Bir çoğuna göre en doğrusunu yaptın. Büyük fedakarlıklar gerektiren , radikal bir tercihti Amerika'da basketbol oynamak. Ne düşünüyorsun ? Geride kalan zaman adına '' İyi ki yapmışım '' dediğin ya da '' Keşke yapsaymışım '' dediğin şeyler neler mesela ?

DB: Ben buraya gelmeyi seçerek çok iyi bir karar verdiğime inanıyorum. Her zaman da iyi ki gelmişim diyorum , çünkü buranın bana kattıkları anlatmakla bitmez. Sadece basketbol açısından değil , kişisel olarak ve yaşamsal perspektifte de bana çok şeyler öğretti ve hala da öğretiyor. O yüzden verdiğim karardan dolayı çok memnunum.

21numara : İlkler çok özeldir bilirsin , unutulmazdırlar. İlk profesyonel deneyimin , ilk resmi maçın , ilk kupan , ilk sayıların , ilk milli maçın , Amerika'daki ilk günün , ilk NCAA maçın ... Hatırlayabildiklerini paylaşır mısın ?

DB : İlk profesyonel deneyimim Fenerbahçe A Takımıyla henüz 15 yaşımdayken sahaya çıkmak oldu. Gerçekten çok güzel bir duyguydu. İlk sayılarımı özel bir turnuvada Banvit'e karşı atmıştım. İlk kupam Sinop'ta düzenlenen küçük erkekler şampiyonasında kazandığımız ikincilik kupasıydı. İlk milli maçımı Bulgaristan'a karşı Kırklareli'nde oynadım. Amerika'daki ilk günüm hayatımın en zor günlerinden biriydi. Dil problemi ve yeni bir çevre ... İlk NCAA maçımı da Tulane takımına karşı yaklaşık 8-9 bin kişinin önünde oynadım.



21numara : Bunlar haricinde '' unutamam '' dediğin anlar var mı ?

DB : Sanırım tek unutamam dediğim anım Yıldız Milli takımla kazandığımız Avrupa Şampiyonluğudur.

21numara : Basketbol dışında unutamam dediğin anlar da vardır herhalde ?

DB : Basketbol dışında da unutamam dediğim anlar var tabi. Burada akademik düzeyde yakaladığım başarıyla Big 12 liginin en yüksek not ortalaması tutturan 10 oyuncusundan biri oldum , ki bu benim için çok büyük ve unutulmaz bir başarı oldu.

21numara : Yeryüzünde basketbol diye bir şey olmasaydı , Doğuş Balbay bugün nerede ne yapıyor olurdu ?

DB : Basketbol olmasaydı sanırım yine bir şekilde sporun içinde olurdum. Futbol ilk tercihim olurdu , yüzme , atletizm ve voleybol ilgilenebileceğim diğer branşlar olurdu.



21numara : Hobilerin neler ?

DB : Araba kullanmayı çok seviyorum. Vakit buldukça dinlenmeyi ve gezmeyi çok severim. Yüzmek özellikle yaz aylarında çok sevdiğim bir diğer şey. Bilgisayar ve internet de hobilerim arasındadır. Teknolojiyi yakından takip etmeye çalışıyorum.

21numara : Fobiler ?

DB : Hayvanlarla aram çok iyi değil. Yüksekliği de çok sevdiğim söylenemez.

21numara : Boş zamanlarında neler yapıyorsun ?

DB : Burada genelde boş zaman bulmak zor. Özellikle sezon devam ederken bulduğum boş zamanlarda genelde uyumaya ve iyi dinlenmeye özen gösteriyorum. Okul zamanı ise sabahları 7 gibi evden çıkıyorum , ve akşam 7-8 gibi geri dönüyorum. Takım yemeklerimiz falan oluyor , bazen sinemaya gidiyoruz . Maç programımıza göre bazen ayda bir ya da iki defa takım halinde eğlenmeye gidiyoruz. Haftalık genelde 2-3 maç oynadığımız için kişisel bakımımıza ve özel yaşantımıza çok dikkat etmek zorundayız.

21numara : Ne tür müzik seversin , istikrarla dinlerim dediğin birileri var mı ?

DB : Genelde çok ayrım yapmam , her türlü müziği dinlerim. O an ne hissediyorsam , ona yönelik bir şeyler dinlerim. Türk sanatçılar arasında dinlerdiğim sanatçılar Sezen Aksu ve Sertap Erener. Yabancı müzikte takım arkadaşlarıma ayak uydurmaya çalışıyorum , haliyle Hip-Hop ve R&B.

21numara : Bana unutamadığın bir kaç film ve hatta sahne söyleyebilir misin ?

DB : Daha çok komedi filmlerini çok seviyorum. Superbad, Hangover ve Role Models'ı izlediğim komik filmler arasında gösterebilirim. Ayrıca Adam Sandler'ın oynadığı komedi filmlerini çok seviyorum. Unutamadığım bir film olarak 50 First Dates'i söyleyebilirim. Bu da Adam Sandler'ın bir filmi ancak diğerlerine nispeten biraz daha hüzünlü.

21numara : Basketbolcu olsun veya olmasın , idolüm dediğin , model aldığın biri ya da birileri var mı ?

DB : Açıkçası öyle biri yok ama kendimi bir film karakteri olarak görseydim isterdim Adam Sandler gibi olmayı. Çünkü filmlerinde genelde hep gülen , güleryüzlü biri olarak biliniyor. Ben de normal hayatta öyleyim , sürekli gülen ve gülmeyi seven biriyim.

21numara : Bir oyuncu olarak kimi ya da kimleri beğenirsin peki ? Neden ?


DB : Tony Parker ve Steve Nash'i beğeniyorum. İkisi de farklı tipte oyuncular ama ikisi de takımlarına son derece katkıda bulunuyorlar. Parker , süratini çok iyi kullanabilen bir oyuncu. Beklenmedik bir yerde beklenmedik bir şekilde patlama yapıp çembere giderek bitirebiliyor. Steve Nash de herkesin bildiği gibi adeta assist makinesi gibi. Onun etrafındaki oyuncular ne kadar iyi ya da kötü olurlarsa olsunlar , onun sayesinde süperstar gibi gözükebiliyorlar. Çünkü Nash takım arkadaşlarına nerede nasıl boş pozisyon yaratacağını çok iyi bilen bir oyun kurucu.

21numara : Basketbol dışında hangi sporlara ilgi duyuyorsun ?

DB : Basketbol dışında söylediğim gibi futbola büyük düşkünlüğüm var. Burada bazen takım arkadaşlarıma zorla futbol oynatıyorum antrenmanlardan sonra. Genellikle top sektirme ve paslaşma gibi aktivitelerden daha öteye gidemiyoruz gerçi onlarla :) Onun dışında yüzmeyi çok seviyorum , özellikle off-season'da yüzmeye çok vakit ayırıyorum. Yazları eğer hala Austin'deysem kürek çekmeyi de çok seviyorum.

21numara : Giyim tarzın ve kullandığın parfüm ?

DB: Spor giyinmeyi tercih ediyorum. Genelde rahat pantolonlar , şort ve tişört. Ayakkabılara çok önem veriyorum. Bence şık giyinmenin yolu ayakkabılardan geçiyor. Kullandığım parfüm Givenchy PI.

21numara : Sence bir oyuncuda , ve hatta daha önemlisi bir oyun kurucuda olması gereken birincil öncelik nedir ?

DB : Bence oyun kurucuda olması gereken en büyük özellikle liderlik , takımı yönetebilme gücü , ve takımı gerektiğinde taşıyabilecek kapasiteye sahip olmaktır.

21numara : Hayattaki olmazsa olmazların nelerdir ?

DB : Ailem , arkadaşlarım ve bilgisayarım.

21numara : Takıntılar var mı ?

DB : Herhangi bir takıntım yok ama yalan söyleyen , dürüstlükten uzak insanları pek sevmem , onlara takabilirim. Açık sözlü , aklından geçeni söyleyen insanlar da bunun aksine hoşuma gider.

21numara : Kendi kişiliğini nasıl betimliyorsun ?

DB : Ben hiç bir zaman saygıdan ödün vermeyen ve karşısındaki kim olursa olsun değer veren biriyim. Yeri geldiğinde ciddi , yeri geldiğinde gülmesini bilen biriyim. Bazen gülme kısmı daha ağır basabiliyoR. Ama ayaklarım yere basar ve çoğu zaman nerede ne yapılacağını iyi bilirim. Genelde kafama hiç bir şeyi takmam. Bazen bu umursamazlık gibi oluyor ama mutlu olabilmek için biraz da umursamaz olmak gerekiyor. Etrafımdaki insanların , beraber çalıştığım insanların hep güler yüzlü ve mutlu olmasını isteyen biriyim.

21numara : Burçlara inanır mısın ? Bu tanımı , burcunu taşıyan insanlara yapılan ithaflarla bağdaştırır mısın ? Mesela ben terazi burcuyumdur ve bir çok teraziyle paralelimdir kişilik özellikleri itibarıyle ,sende de var mı böyle bir durum ?

DB : Hayır. Doğrusunu söylemek gerekirse burçlarla pek bir alakam yoktur. Sadece kova burcu olduğumu biliyorum. Paralelimi , çaprazımı falan hiç bilmem gerçekten :)

21numara : En büyük hayalin ?

DB : Bir gün NBA'de oynamak. Bence basketbolda gelinebilecek son noktadır NBA.

21numara : Basketbol dışında en büyük hayalin ?

DB : İleride yeteri kadar kazancım olursa hastalara yönelik kurumlar açmak veya şu anda bu konuda faaliyet gösteren vakıflara ( Tema , unicef , aids , kanser ) büyük maddi ve manevi katkılarda bulunmak.

21numara : Beğendiğin oyuncular ? ( Sinema )

DB : Daha önce de bahsettiğim gibi , Adam Sandler.

21numara : Kızlardan ne haber ? Ne tip kızları sever Doğuş Balbay ? Varsa ünlülerden bir kaç örnek rica edelim :)

DB : Genelde tercihim esmerlerden yana. Eva Mendes tarzı mesela :)

21numara : Yaptığın en büyük çılgınlık nedir ?

DB : Çok fazla çılgınlığım yoktur öyle. Ama geriye dönüp baktığımda ehliyetsiz araba kullandığım günleri çılgınlık gibi görüyorum.

21numara : İlk fırsatta yapacağım dediğin bir şey var mı ?

DB : Sanıyorum okulumu bir an önce bitirmek. Şu anda üniversitede 3. yılım olmasına rağmen aldığım dersler dolayısıyla mezun olmaya çok yakınım. İlk fırsatta daha çok ders alıp okulumu bitirmeyi planlıyorum.




21numara : Arabalarla aramız iyi sanırım. En son facebookta Audi'li bir videonu yakalamıştım , gürültüsünden ne dediğin anlaşılmıyordu :) Nedir genel tercihler , Amerikan Muscle severim ya da Japon olsun benim olsun gibi bir çizgimiz var mı ?

DB : :) İyi yakalamışsınız. Evet burada bir Audi A6 kullanıyorum. Aslında ilk bakışta gözünüze genç arabası gibi gözükmese de Audi'nin kullandığım en özel modellerinden biri. Arabalara olan düşkünlüğümden dolayı , almışken güçlü bir şey olsun istedim ve bunu tercih ettim. Bu Audi'nin en güçlü modellerinden biri ; 4.2 Quattro ve 300 beygir. Her ne kadar buradaki hız sınırı ve Amerika'nın katı kuralları sebebiyle %100 performans almasam da şu anda beklentilerimi fazlasıyla karşılıyor.

21numara : A6 bomba , söyleyecek tek kelime yok 4.2'lik 300 beygirli bir Quattro'ya. Aynısından bir ekip arkadaşımda var , hatta aynı renk. İşini biliyorsun Doğuş o kadar söyleyeyim :) Neyse hepimizin altındakinden ötede bir de hayalindeki vardır ... Senin hayalindeki araba ne peki ?

DB : Sanıyorum bir çoğu gibi benim de hayalimde Ferrari var. Ama onun dışında SUV tarzı araçlara da çok meraklıyımdır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık SUV araçlar da çok güçlü ve sportif bir şekilde dizayn ediliyor. İleride Ferrari çok güçlü bir SUV ile gelirse şaşırmam ve onu kullanmak isterim.

21numara : En beğendiğin ve beğenmediğin huyların neler ?

DB : Sanıyorum hiç bir şeyi kafama takmamam en beğendiğim ve beğenmediğim özelliğimdir. Bazen kafama takıp düşünmem gereken şeyleri aşırıya kaçıp düşünmemezlikten geliyorum sanırım bu da beni negatif yönde etkiliyor.

21numara : Benzetildiğin birileri var mı ?

DB : Fiziksel olarak yok ama oyun tarzımı Manu Ginobili'ye benzetenler oluyor.

21numara : Ohohovv , yaşadık o zaman :)

DB : :)

21numara : Seçme şansın olsaydı kim olmayı isterdin ?

DB : Yine kendim olmayı tercih ederdim.

21numara : NBA için ne düşünüyorsun ? Sence Avrupa Basketbolu mu , NBA basketbolu mu ? Bir çoğuna göre NBA Dünyada basketbolun en üst düzeyde icra edildiği platform. Ancak 4-5 günde 3 uçak yolculuğu yapıp 3 maç oynayan takımlarla dolu bir organizasyondaki basketbol kalitesinin ve mental bakış açısının düşük olduğu , haftada 1 maç oynanan Avrupa basketbolunu (ornegin ACB ) basketbolun temel cercevesinde daha kaliteli buldugunu ifade eden gorusler de var. Sen ne dusunuyorsun bu konuda ?

DB : Soyledigim gibi bence NBA basketbolda gelinebilecek en ust nokta. Ama bazilarina gore bu sadece bir sovdan ibaret. Sonucta NBA izleyen insanlari guzel degisik hareketler , smaclar , bloklar gormek istiyorlar. Bu biraz da buradaki insanlarin spora bakis acisi. Burada insanlari sporu biraz daha entertainment gibi goruyorlar. Senin de soyledigin gibi bazen basketbol kalitesi ve mental bakis acisi dusuk oluyor cunku yogun seyahat programi ve mac trafigi oyuncularin maclara yuzde yuz performans yansitmalarini engelleyebiliyor. Ama cok seyahat etmek ve haftada 3-4 mac oynamak da bu isin bir parcasi ve bana sorarsan oynayan da izleyen de bu durumdan memnun.

Bence Avrupa basketbolu cok buyuk yol kat etti. Buradaki bir cok insan artik Avrupa basketbolunu konusuyor. Gerek takimlarin gucleri gerek maddi imkanlari cok ust duzeyde. Bir cok ust duzey Euroleague takiminin NBA takimlarindan farki yok. Zaten son 2-3 yilda NBAden Avrupaya giden oyuncularin sayisinda gozle gorulur bir artis var, Ayni zamanda Avrupada yetisip bir sure Euroleague takimlarinda oynayip sonra NBAe giden ve orada da yildiz olabilen bir cok oyuncu var. Bu gosteriyor ki Avrupa ciddi bir sekilde basketbola yatirim yapiyor. Gerek duzenlenen milli takim sampiyonalari gerekse uluslararasi euroleague gibi eurocup gibi organizasyonlarin Avrupa basketboluna buyuk katkisi oluyor.

21numara : 2010 - Turkiye - 12 Dev adam uclusune yorumun nedir ?

DB : Kendi seyirci ve saha avantajarimizi da kullanarak finale kadar yolumuzun oldugu bir dunya sampiyonasi olarak goruyorum.

21numara : Yazin burada olacak misin ? Bak gucume gidiyor ha boyle uzaktan uzaga roportajlar falan...Bir kahvemi icersin kaçarı yok artık.

DB : Su anda yaz icin herhangi bir program yapmadim cok fazla da dusunmek istemiyorum acikcasi. Okula ve sezona konsantre olmus durumdayim. Daha donus tarihim bile net belli degil. Sezon bitiminda Mart sonu gibi belli olur herhalde. Geldigimde elbette gorusur kahvemizi iceriz.

21numara : Interneti ne olcude takip ediyorsun ? Mudavimi oldugun site veya forumlar var mı ?

DB : Interneti cok yakindan takip ediyorum. Burada derslere notlarimi bilgisayarda aliyorum daha kolay ve cabuk oluyor benim icin. Ayni zamanda odevlerimin bir cogunu da bilgisayarda yapiyorum. Bu yuzden ister istemez bilgisayarla ve internetle cok fazla vakit geciriyorum. Genelde internet uzerinden haber sitelerini takip ediyorum. Turkiye'de neler olup bittigini takip etmeye calisiyorum. Basketbol ve haber siteleri en cok ziyaret ettigim siteler. Onun disinda arkadaslarimla baglantimi saglayan facebooka giriyorum.

21numara : Acilis sayfan nedir ?

DB : Google.

21numara : Blog olayina ne diyorsun ? Haber sitelerinin gazeteleri baltalamasi gibi . blogla baslayan furya da basketbol dergilerinin ipini cekti. Hepi topu 1-2 sene once raflarda en azindan 3-4 tane basketbol yayini vardi , simdi yerlerinde yeller esiyor. Sence bu iyi mi kotu mu ?

DB : Bence hem iyi hem kotu. Cunku herkesin her an internete erisme imkani olmayabilir ve yazili basinin ortadan tamamen kalkmasi o kisilerin basketboldan tamamen kopmasi anlamina geliyor bence. En azindan haftalik ozel bir basketbol gazetemiz olsa herkes rahatca basketbol haberlerini okuyabilir.

21numara : Blog demisken ... Takip ettigin bloglar var mi ?

DB : Cok siklikla olmasa da 21numara ve maliano.org bloglarini takip etmeye calisiyorum.

21numara : Amerikan spor medyasına bakışın ne peki ?

DB : Burada kimse takimi, oyunculari veya koclari baltalamaya yada kotu dusurmeye calismiyor. Gercek neyse, herkesin gozle gordugu neyse o yaziliyor. Iyiyse iyi, kotuyse kotu. Kimsede buna itiraz edemiyor. Onun disinda asilsiz haberlere rastlamaniz cok mumkun degil. Ozellikle koklu internet siteleri ve gazeteler kesinlikle cok guvenilir. Medya ayrica bizim icin cok normal gorunen birseyi buyutebiliyor. Halkin ilgisini bir sekilde yaptiklari haberlerle cekebiliyorlar.



21numara :
NBA’de en çok beğendiğin oyuncu kim ?

DB : Bence su anda en iyi oyuncular Kobe Bryant ve Lebron James.

21numara : NBA oyuncularından bir beş çıkartsan ?

DB : Steve Nash, Kobe Bryant, Lebron James, Amare Stoudemire, Dwight Howard.

21numara : Türk oyunculardan oluşan bir beş istesem ?

DB : Kerem Tunceri, Hidayet Turkoglu, Ersan Ilyasova, Mehmet Okur, Omer Asik.

21numara : En sevdiğin yemek ?

DB : Iskender.

21numara : Bugüne dek aldığın en güzel hediye ?

DB : Cok kucukken bana hediye edilen Fenerbahce formasi.

21numara : Bu kadarını hayal ediyor muydun ? Nihayetinde İki yıl üst üste ilk sıra seçimi çıkarabilmiş , NCAA’in parmakla gösterilen bir takımından söz ediyoruz. Birkaç sezon öncesine kadar Lamarcus Aldridge , Kevin Durant gibi isimler terletiyordu o formayı , biliyorsun.

DB : Aslinda ordan bakildiginda gercekten hayal gibi duruyor ilk basta ama neden olmasin. Bunun o kadar uzak olmadigini kanitlamak istedim acikcasi. Bircok insan ben Texas a gelmeden once burada oynayamiyacagimi kapasitemin yeterli olmadigini burada oynanan basketbolun cok ust duzey oldugunu soylediler. Ama ben kimseyi dinlemek istemedim. Calismak ve azimle herseyin ustesinden gelinebilecegine inaniyorum.



21numara :
Sence bu yıl ne yapacaksınız ?

DB : Bence bu yil final 4 a kadar yolumuz var gibi gozukuyor. Cok genis kapsamli bir takimiz. Benchten gelen oyuncularimiz cok faydali isler yapiyor. Yeni gelen genc arkadaslarla burada 3-4 senedir oynayan arkadaslarimiz cok iyi kaynasmis durumda. Bizim takimin kimyasi savunmadan geciyor. Her macta cikip savunma oncelikli oynuyoruz. Biliyoruz ki her mac baska bir oyuncu cikip skora katkida bulunucak ve bu aynen o sekilde devam ediyor.



21numara :
Seçme hakkın olsaydı nerede yaşamayı isterdin ?

DB : Austin su anda yasadigim sehir, Texas in baskenti. Burasi tamamen ogrenci sehri diyebilirim 10-15 km lik mesafede yaklasik 3-4 tane universite var. Bizimki bunlardan sadece bir tanesi ve bizim okulda yaklasik 55.000 ogrenci bulunuyor. Gercekten cok keyif veren (dersler disinda) stresi az olan bir yer. Saniyorum universite yasami olarak kesinlikle burayi tercih ederdim.

21numara : Basketboldan sonrası için neler planlıyorsun ? Mesela Doğuş Balbay 40 yaşında nerede ne yapıyor olmayı planlıyor ?

DB : Su anda birsey soylemek zor ama universite diplomami aldiktan sonra yapabilcegim islerin sayisi cok daha fazlalasir gibi geliyor. Onceligim kesinlikle spor icinde kalmak tabiî ki.

21numara : Türkiye’ye dönmeyi isteten sebepler ?

DB : Aile, arkadaslar,yemekler, Istanbul.

21numara : Amerika’da kalmayı isteten sebepler ?

DB : Arkadaslar, basketbol, okulum, hedeflerim.

21numara : İçi beni dışı seni yakar derler. Ya da davulun sesi uzaktan hoş gelir … Bir çok genç , şu an senin yerinde olmayı istiyordur. İnsanlar dışarıdan işin sadece şaşaalı tarafını görürler. Zorluklarını sorsan kimseler bilmez. Mesela bana da etrafımdaki herkes değişik yerler gezip görüyor olmamı salık verir , uçuş operasyonlarındaki koşuşturmacaya yorum getireni görmedim :) Sende de var mı böyle bir durum , ‘’ Siz öyle diyorsunuz amma , bir de böylesi var ‘’ dediğin zorluklar neler mesela ?

DB : Kesinlike diyorum tabi. Bir cok insan benim yerimde olmak istiyor olabilir ama ben buraya hic de kolay gelmedim. Cektigim zorluklarin gercekten haddi hesabi yoktur ama senin de soyledigin gibi onlar arka planda kaliyor ve bence oyle de kalsin. Bu zorluk vardi, su soyle oldu diye tartismaya gerek yok cunku hayatin her alaninda zorluklar var. Eger o zorluklara gogus germek istiyorsan bu tur islere kalkisirsin diye dusunuyorum. Ben bu yolu sectim zor oldugunu biliyorum ama denemekten de korkmadim. Su anda hersey istedigim gibi de gidiyor. Zorluklar her zaman her seviyede olacak. Onemli olan zorluklara karsi direncli olmak.

21numara : Zamanı geri alabilme fırsatın olsaydı , neler yapardın ? Şunu şöyle yapardım , daha bir güzel olurdu dediğin bir şey var mı ?

DB : Hayir kesinlikle hic birseyi degistirmek istemezdim.

21numara : Uğurlu bir rakamın vardır herhalde ? Ya da uğur getirdiğine inandığın bir şeyler ?

DB : Forma numaram 4 ve onun ugurlu olduguna inaniyorum. Ayrica nazar boncuguna cok onem veririm. Hic bir zaman eksik etmem, evde, arabada, cantada kesinlikle bir tane vardir.

21numara : 2010’dan beklentilerin neler ? 2009’a veda edip 2010’e merhaba demek üzereyken nelerin gerçekleşmiş olmasını isterdin ?

DB : Acikcasi tek istedigim sey Saglikli olmak. Umarim butun sporla ugrasan arkadaslar, ekmek parasini bu isten kazananlar saglikli bir yil gecirirler.

21numara : Beğendiğin TV programları neler ? Ya da takip ettiğin diziler ?

DB : Burdan takip edebildigim tek dizi Ezel. Kacirmamaya calisiyorum. Su ana kadar her bolumunu izledim.

21numara : Basketbol dışında yetenekli olduğuna inandığın bir konu var mı ? Mesela iyi şarkı söylemek , iyi yemek yapmak vs. ?

DB : Saniyorum iyi bir Formula 1 pilotu olabilirdim :) iyi bir sofor olduguma inaniyorum. Turkiyede vakit buldukca kuzenlerimle go-kart a gidip stres atiyoruz.

21numara : Playstation , Xbox gibi bir merakımız var mı ? Favori oyun(lar) ?

DB : Evet Playstation ve Xbox da su anda favori oyunum FIFA 10. Bir kac takim arkadasima da ogrettim. Bazen soyunma odasinda FIFA turnuvalari duzenliyoruz ve tum takim maclari dev ekrandan takip ediyor. Gercekten cok zevk aliyoruz. “Trash talking” oluyor cok fazla. Takim ikiye bolunuyor ve iki tarafinda taraftarlari oluyor. Bir cok takim arkadasim futbolcu isimlerini biliyorlar hangi takimda kim oynuyor biliyorlar. Saniyorum futbolu sevdirdim burada.



21numara :
Brewster Academy olayıyla başladı sanırım her şey. Sonrasında da Texas malum. Nasıl oluyor bu süreç ? Mesela ne kadar kaldın Brewster'da , Texas'a geçiş nasıl oldu ?


Brewster'a gitmem tamamen surpriz oldu diyebilirim cunku hic hesapta yoktu. Basindan beri bir ingilizce problememin oldugunu dusunuyordum ama bunun beni bu kadar zorlayacagini hic tahmin etmemistim. Texas Universitesine gelen resmi ziyaret teklifini kabul ettim ve buraya ziyarete geldim. Gercekten burayi cok begenmistim ve tam benim istedigim okul dedim ama okula kayit olabilmem icin gerekli testleri gecmem ve not ortalamin ust duzeyde olmasi gerekiyordu. Not ortalamam, SAT skorum ve diger hersey kusursuzdu ama bir turlu ingilizce sinavindan gecerli notu alamiyordum (TOEFL). Bunun sonucudunda Texas in coachlari bir araya gelip benim icin en dogru kararin prep school a gitmek oldugunu soylediler. Ben de zaten lise den mezun olmustum. Bu tekliflerini kabul ettim ve onlarin da tavsiyesiyle Brewster Academy e biraz gecikmeli de olsa 2006 ekim gibi gittim. Brewster da 5 tane ders aldim bunlardan 4 tanesi yabanci ogrenciler icin ingilizce dersleriydi. (Okuma, yazma, dinleme, grammar, Amerikan Tarihi ve Kulturu gibi konular islendi) Diger aldigim ders ise Matematikti. Brewsterda 6 ay kadar suren egitimimin ardindin Nisan ayinda TOEFL sinavini verme duzeyine geldim ve sinavi gectim. Sinavi gecmem ile birlikte Texasa resmi olarak kayitli duruma geldim ve bir sonraki donem Texas ta okula basladim.


21numara : Ortalama kaç bin seyirciye oynuyorsunuz , bu nasıl bir duygu ?

DB : Bizim salonumuz 17 bin kisilik... Cok ciddi maclarda full seyirciye oynuyoruz. Diger normal maclarda ise en az 9-10 bin kisi geliyor. NCAA turnuvasinda oynadigimiz maclar genelde 20 bin kisinin altina dusmuyor.

Bu sene Dallas Cowboys football stadyumunda North Carolinaya karsi oynadigimiz macta 38 bin kisi vardi. Cok guzel bir duygu. Insanlar basketbola cok onem veriyorlar. Bizide cok fazla motive ediyorlar. Burda seyirci faktoru cok buyuk. Kendi sahanizda oynadiginiz maclarla deplasmanda oynadiginiz maclar arasinda daglar kadar farki oldugunu hissediyorsunuz.



21numara :
NBA maçlarına gidiyor musun ?

NBA maclarina vakit buldukca gitmeye calisiyorum. San Antonio Austin'a 45 dk. uzaklikta. En son Hidayet abinin macina gittim bu sezon Toronto nun San Antonio Spurs'e karsi oynadigi maca.

21numara : NBA'de oynamak istediğin bir takım var mı ?


NBA de ozellikle oynamak istedigim bir takim su an icin fark etmez diyorum.


21numara : Ekşide biri senin için '' Wade tarzı '' gibisinden bir şey yazmış. Senin tarz itibarıyle kendini benzettiğin bir oyuncu var mı ? Ben profesyonel bir oyuncu olsaydım Shane Battier , ya da Türkiye'deki versiyonuyla Alper Yılmaz derdim herhalde kendime :) Sende var mı böyle bir model-benzerlik ilişkisi ?

Biraz farkli bir tarzim var. Savunma oncelikli ve takimi yonetmeye yonelik bir oyun oynuyorum su anda. Kendimi benzettigim bir oyuncu yok acikcasi.


21numara : Takımında '' Gelecekte dünya onu konuşacak '' dediğin birileri var mı ? ( Kendin dışında :) )


:) Tesekkur ederim. Takimim da cok yetenekli oyuncular var saniyorum Damion James ve Dexter Pittman ileride adlarindan baya soz ettircekler. Umarim bende onlardan biri olurum.

21numara : Ligde gözlemlediğin / bildiğin oyuncular arasında böyle bir isim var mı ?


Ligde goze batan oyuncular var tabi. Big 12 liginde Iowa State den Craig Brackins cok iyi bir oyuncu. O ayni zamanda Brewster dan benim takim arkadasimdi. Bu sene draftinda ust siralarda secilmesi bekleniyor.

21numara : Aynı takımda oynamayı istediğin ya da katiyen bu adamla aynı formayı terletmem dediğin oyuncular ?


Oyle bir tercihim yada istegim olamaz. Hangi takimda olursam olayim takim arkadaslarima bir sekilde ayak uydurmasini bilirim. Eger takimimiza faydasi olmayan biri varsa takimda zaten eminim ki koc tarafindan yeterli sureleri alamayacaktir.

21numara :Kime karşı oynamak istersin , karşında kimi görünce '' İşte şimdi başım büyük belada '' dersin ?


:) Saniyorum fast break te Lebron James i savunmak zorunda kalsam basim buyuk belada derim.

21numara : Enteresandır ki ben de pek TV seyretmeyen biri olarak sadece Ezel'i izliyorum ; gerçekten on numara bir yapım , herşeyiyle mükemmel. Ne diyorsun , ne olacak bu işin sonu ?

Sonu ve gidişi kestirilemeyen yegane dizilerden biri , belki de o yüzden bu kadar çok tutuluyor.
Gercekten bende merakla bekliyorum. Normalde o kadar sargin degilimdir televizyona ama Ezel cok farkli geldi bana.


Kim bilir sonunda ne olacak....? Tahmin etmek zor cunku surekli surprizler cikiyor dizide. Umarim Ezel ve Eysan birlesir ve sonu mutlu sonla biter :)

21numara : Belki dinlemiyorsundur diye sormadım ama kabahat bende , Hip hop - R&B dinlememen mümkün değildi zaten öyle bir ortamda. Ben bile Istanbul'da gümbür gümbür dinliyorken :) Kimdir beğendiğin isimler ? Ben Young Buck'a ve DMX'e bayılırım mesela.

Takimimizda genelde Drake, Lil Wayne, Jay-z, Plies, Rick Ross, Z-Ro gibi isimler dinleniyor. Bende ister istemez dinliyorum ve alistim da diyebilirim :)


21numara : NCAA yönetimini nasıl buluyorsun ? NBA çok sıkı biliyorsun , son 5 yıllık süreçte hiç bir aksiliğe eyvallahı yok Stern tayfasının. NCAA'de de böyle bir şey var mı ? Malum , NCAA oyuncuları daha genç , kanları daha bir kaynıyor. Bu konuda nasıl bir otokontrol var ?


NCAA gercekten cok kati bir sistem. Oyunculara hala amator olduklarini hatirlatmak icin cok sert cezalar verebiliyorlar. Cok ilginc kurallari var ama bazi kurallarin guzel yanlarida var. Mesela akademik olarak not ortalamaniz 4 uzerinde 2 nin asagisina duserse yarim sezon ceza aliyorsunuz ve basketbol oynayamiyorsunuz. Bu bence cok onemli bir kural.
Bunun disinda NCAA polisle basi belaya giren oyunculara hic acimiyor ve ciddi cezalar verebiliyor. Gerek trafikte gerekse ozel hayatinda yanlis bir hareket sonucu polisin eline dusen bir oyuncunun sonu pek iyi olmuyor. Gelecegini etkileyen cezalar acimadan veriliyor hem okul yonetimi tarafindan hemde NCAA tarafindan.

21numara : Oraya taşıdığın Türk işi adetler var mıdır ? Playstation ve futbol geyikleri dışında. Biliyorsun emsalsiz bir milletiz geyik , argo , cuk oturan vecizeler , muhabbetlerimiz itibarıyle. Eminim bizim kullandığımız ekser argo , en okkalı dillerde bile yoktur. Şahsen bir çok millet ve memleket gören biri olarak bu konuda iddialıyım ben. O tarafta da buna şahit olan ABD'li arkadaşların var mı , varsa ne diyorlar bu işe ? Klasik işte , PES'te ya da Fifa'da '' Nasıl koydum ama '' gibisinden :)

Hahahahaha benim onlara tasidigim cok adet yok zaten cok zorlaniyorlar birsey ogretmeye kalksam ve pes ediyorlar ama onlar bana daha cok sey ogretti diyebilirim. Bazen onlarin taklidini yapiyorum ve onlar gibi konusuyorum. Bu cok hoslarina gidiyor. Cunku benim ilk geldigim gunler akillarina geliyor ve Dogus'a bak buraya geldiginde agzini bicak acmiyordu simdi bizimle dalga geciyor diyorlar. Bu tip seyler takim icinde cok oluyor bazen onlarin soyledikleri sarkilara eslik ediyorum yada degisik sesler vererek remix diye adlandiriyoruz. Takimda arkadaslik cok ust duzeyde diyebilirim. Zaten hemen hemen hergun yaklasik 6-7 saat beraber gecirdigimiz icin eglenmek icin yer ariyoruz.

21numara : Son olarak teşekkürler Doğuş , samimi cevapların için. Oyuncu olmaktan ötede bir birey olabilmek çok önemli , büyük oyuncular iyi birer birey olamadıkları sürece saman alevi gibi parlayıp sönüyorlar. Sen ve mantaliten , iyi bir bireye , bir profesyonele fazlasıyla yaraşıyor. Bu yüzden genç yaşta başarıyı yakaladığını düşünüyorum , bu yüzden de yeni başarılara doğru adım adım yürüyorsun zaten. İyi ki yaptık bu röportajı , benim tanımaktan gurur duyduğum bir oyuncuyu tanıtır nitelikte bir röportaja imza atmak benim için şerefti. Tekrar tekrar teşekkürler , yeni yılda da sağlık , mutluluk , başarı , huzur ve hayallerine kavuşman dileğiyle. İyi seneler !

Bende cok tesekkur ediyorum bu roportaj icin. Umarim buraya gelmek isteyen kardeslerimizide bir yardimi olur bu roportajin. Herkese iyi seneler.


21numara.org a basarilar diliyorum.

***

Tarih : 31.12.2009

Röportaj : Ahmet Melik SUBAŞI

21numara.org özel

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler #21 çok güzel ve keyifli bir röportaj olmuş, Umarım Balbay'ı da en yakın zamanda NTV veya Nba Tv'den canlı izleme fırsatı buluruz ki ben bu konudan çok ümitliyim :)

Adsız dedi ki...

Harika bir röpotaj olmus ellerin dert görmesin hocam emeğine sağlık. İnsan Ncaa de oynarda pes oynarken "Nasıl koydum ama"yı ögretmez mi yahu :d:d

10-UR

maliano dedi ki...

Elinize,dilinize sağlık kardeşim..

Ahmet Melik SUBAŞI dedi ki...

Sağol eksik olmayın beyler ;) Bence de güzel oldu içime sindi yani

Disaster dedi ki...

Uzun olmasına rağmen sürükleyici olmuş ilk bakışta okumaya üşenir gibi oldum ama başlayınca bir çırpıda sonu geldi

maliano'nun dediği gibi elinize dilinize sağlık çok başarılı olmuş bekliyoruz bu tip çalışmaları tekrar saygılar başarılar hocam

Beercholic dedi ki...

elinize, dilinize sağlık..
çok güzel röportaj olmuş..