11 Şubat 2013 Pazartesi

Eski köye yeni adet : NBA'de forma devrimi


Geçtiğimiz hafta internete düşen yeni THY üniformaları temalı resim, bir çok espri ve eleştiriye maruz kalmış, tasarımcısı sosyal medyada adeta yerden yere vurulmuştu. THY'nin bugün açıkladığı yeni üniformaların, ilgili resimde görülen ''fasıl ekibi'' kıyafetlerinden farklı oluşu alakalı alakasız herkesi rahatlatmıştı. Ancak görünen o ki basketbolsever bir eski THY personeli olarak bana rahat yok.

Golden State Warriors ve Adidas, eski köye yeni adeti getirmeye hazırlanıyor.

Golden State Warriors ve NBA'in resmi forma sağlayıcısı adidas, resimde gördüğünüz yeni adeti yarın bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmayı planlıyor. Uzun kollu diyebileceğimiz bu yeni formalar ilk olarak 22 Şubat günü San Antonio Spurs maçında giyilerek görücüye çıkacak. Daha sonra 8 Mart'taki Rockets ve 15 Mart'taki Bulls maçlarında da giyilmesi planlanıyor.

Adidas, üretici firma olarak son teknoloji ürünü, rahat bir tasarım sunduğunu iddia etse de parke içinde ve dışında sesler şimdiden yükselmeye başladı bile. Hatta taraftarların bir kısmı, bunun tamamen ticari maksatla yapılmış bir yenilik olduğu kanısında. Adidas'ın adizero NBA short sleeve uniform system adını verdiği bu yeni ürün, firmanın iddiasına göre hazırlık aşamasındayken bir çok basketbol oyuncusunun görüşüne sunuldu ve onların beklentileri doğrultusunda oluşturuldu. Yeni formalar eskisine nazaran %26 daha hafif, kol kısmı çok esnek bir bileşenle üretildi ve oyuncuya kolaylık sağlayabilmesi açısından 360 derece dönme özelliğine sahip.

Revize edilen yalnızca üst kısım değil. Şortlar da bu yeni teknolojiyle üretildi. Daha fazla hava gözeneği bulunduran yeni şort tasarımı da, adidas'ın söylemine göre atletlere daha fazla hareket imkanı ve hafiflik sağlayacak.

Adidas tepkiler için önlemini peşinen almış. Daha önce de belirttiğim gibi, bir çok oyuncuda bu tasarımı deneyip alınan geri bildirimlere göre geliştirmeler yapıldığını iddia ediyorlar. Dahası Warriors takımı bir süredir antrenmanlarını bu yeni formalarla yapıyor ve iddia edilene göre çok olumlu tepkiler almış üretici firma. Tanıtım modeli olarak rol alan Harrison Barnes da özellikle şut atan oyuncuyu rahatsız edeceğine yönelik söylemleri haksız çıkarır türde açıklamalar yapmış : '' Hareket etmede ve şut atmada herhangi bir rahatsızlık yok, alışmak biraz zaman alabilir ancak genel olarak bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum. ''

 Şimdi merak ettiğiniz kısma geliyorum ; endişelenmeyin, bu formaları bu sezon yalnızca Warriors takımı giyecek. Aynı zamanda NCAAB'de de UCLA, Kansas, Baylor, Louisville ve Indiana da yeni ürünlerin pilot takımı olarak boy gösterecekler.

Son olarak acı gerçek : Endişelenin. Gelecek sezon tüm NBA takımlarının bu forma modeline geçmesi hedefleniyor.

Ben giymem açık söyleyeyim, ne kadar iyi bir teknoloji kullanırsan kullan, uzun kollu bir forma hiç bir zaman sıfır kollu bir forma kadar konforlu olmaz. Hem madem o kadar teknoloji kullanıyorsun, aynı teknolojiyle sıfır kollu formalar üret?

Üstelik bildiğimiz klasik formalar daha şık. Evet NBA'de zaman zaman değişimler oluyor, örneğin Bird'ün Magic'le kapıştığı dönemde giyilen o kısacık şortlara bugün o şortu geçirmediğimiz bir yerlerimizle gülüyoruz, doğrudur. Her dönemin de kendine göre modası oluyor ancak bu defa olay konfor sınırlarını ihlal etmeye meyilli olduğu için haliyle tepki topluyor.

Ben pek beğenmedim, neresinden bakarsanız bakın tutmaz gibi geliyor ancak işin içine ticari kelimesi girince mümkün değil demek olmuyor. Hazır olun, NBA modası değişiyor.


Hiç yorum yok: