15 Ağustos 2008 Cuma

Ron Artest :

Kariyerimin en büyük fırsatı !


Bu yaz içerisinde Sacramento Kings'ten Houston Rockets'a takas edilen Ron Artest , Rockets'ta oynayacak olmasının kariyerindeki en büyük fırsat olduğunu söylemiş.
Peh peh peh peh ...
Yeri gelmişken Artest'in ve koçu Rick Adelman'ın açıklamalarıyla beraber takasa da bir yorum getirmek isterim nacizane.
Hatırlarsanız Rockets , Artest'le birlikte Sean Singletary ve Patrick Ewing Jr.'ı kadrosuna katmış , bunun karşılığında da Bobby Jackson, Donte Greene ve gelecek yıla ait ilk tur draft seçimini Kings'e göndermişti.
Artest konuyla ilgili bir medya organıyla yaptığı telefon görüşmesinde : '' Açıkça söylemek gerekir ki bu benim kariyerimin zirve noktası. Bu basketbol hayatımın en büyük fırsatı. '' demiş.
29 Haziran'da gerçekleşen takas resmi olarak 15 Temmuzda nitelik kazanmıştı. Keza çaylak forvet Donte Greene Rockets'ta henüz 1 ayını doldurmamıştı. Bunu da bir ek bilgi olarak not alalım.
Artest geçen yıl Kings'te gösterdiği başarılı savunma performansının yanında 20.5 sayı , 5.8 ribaund , 3.5 assist gibi ortalamalarla da skor sorumluluğunu da büyük ölçüde yüklenmişti. Buna rağmen Rockets sempatizanları onun sahada yapacaklarından çok sahadışında yapacaklarından endişeli.
28 yaşındaki Artest , 2004-05 sezonunda patlak veren meşhur Indiana - Detroit meydan muharebesinde NBA'i tüm dünyaya rezil eden kavgacıların başında geliyordu malumunuz. Bir sezona yakın bir süre , 73 maç ceza alarak NBA tarihinin de en ağır ceza alan oyuncularından biri olmuştu.
Bunun haricinde Artest'i saha dışında da bir kaç mevzusu bulunuyor.
Taraftarların aksine takımın sahibi Leslie Alexander bu konuda rahat. Alexander '' Artest eski o bildiğimiz Artest gibi değil , artık farklı. O değişti. Artık sahadaki performansına ve oyunculuğuna hiç etmediği kadar dikkat ediyor.'' demiş.
Ron Artest Sacramento'dayken şimdi tekrar birlikte çalışacağı koçu Rick Adelman'la 40 maç oynamış ve 16.9 sayı , 5.2 ribaund , 4.2 assist ( kariyerinin en yüksek rakamı ) gibi ortalamalar yakalamıştı. Ayrıca o yıl Artest tüm NBA'in en iyi savunma takımına seçilmişti.
Zamanında hip-hop müzik şirketi kuracağım , prodüktörlük yapacağım dolayısıyla bazı maçları kaçırabilirim diyen Artest bakın bu sefer neler diyor : '' Ben her daim görevime hazır olacağım. Adelman bana ne zaman ihtiyaç duyarsa çıkıp en iyi şekilde görevimi yapacağım. Bench'ten gelmek pahasına da olsa , 6'ıncı hatta 7'inci adam olmak pahasına da olsa ben yüzde yüz performansla takımıma faydalı olabilmek için çalışacağım.''
Geçen sezon 55-27'lik derecesine rağmen play-off'un ilk turunda elenen Rockets'in sahibi Alexander ise sözlerini : '' Bu adam bizi ihtiyacımız olan noktaya taşıyacak kapasitede biri. İlk beşte ve kenarda muhteşem oyuncularımız var. Bu kez zafer gerçekten yakın diye düşünüyorum.'' şeklinde bitirmiş.
Gel gelelim benim yorumuma :
Rockets Bobby Jackson ve Donte Greene'yi verdi , Artest'i aldı desek yeridir. Diğer oyuncular bu rotasyonda biraz çıtır çerez kalacağı için o kısma değinmiyorum pek.
Bobby Jackson tecrübeli bir oyun kurucu. Adelman'ın Kings zamanında da kadrosunda bulunuyordu ancak bu kez vedalaşmak durumunda kaldılar. Her neyse , diğer eleman , yani Greene söylentilere göre çok sağlam. Yalan yok ben izlemedim ama hakikaten kalburüstü bir oyuncu olduğu konuşuluyor.
Neyse , Kings cephesine hiç bakmayacağım keza onların ne yapmaya çalıştıklarını anlamak hiç hiç kolay değil.
Rockets cephesinden olay bence çok parlak gözüküyor. ( Yani aslında ben de sıkıldım takasları pozitif yaklaşımlarla yorumlamaktan , şimdilerde fiyasko gibi duran Shaq - Marion takasını bile zamanında TV'de nötür'e yakın '' bekleyip göreceğiz '' şeklinde yorumlamışım :) Bundan sonra daha sert ve acımasız olacağım söz :) )
Artest'ın söylediklerine pek kulak asmıyorum keza NBA'de imza attığı bunca fiyaskodan sonra onun söylediklerine inanmak ahmaklık olur.
Ancak bu kez Artest'in Rockets'ta başarılı olacağını işaret eden emareler onun yaptığı açıklamalardan ibaret değil.
Artest o en '' Artist '' haliyle bile bir kere Adelman'la muazzam bir uyum sağlıyor. Ona büyük saygısı var , hatta NBA'deki koçlar arasında Artest'i en iyi zaptedebilecek koçlardan birisi Adelman. Bunu Kings'te Adelman'la çalıştığı dönemde başardıklarından anlamak mümkün. O yıl imza attığı en büyük başarı savunma beşine seçilmesiydi buna da değineyim aşağıda bahsedeceğim çünkü.
Bunun haricinde Artest belki de ilk defa şampiyonluk yolunda bu denli kararlı ve korkutucu bir takıma çok çok önemli bir parça niteliği taşımak suretiyle geliyor. Rockets yıllar yılı savunma ekolüyle başarıyı kovalayan bir takım. Yao Ming ve Mutombo'nun kararttığı pota altı bir yana , ellerinde NBA'in bence şu an itibarıyle en iyi savunmacılarından Shane Battier var. Yani biri uzun ( hem de upuzun , zaten tüm tehdidi de buradan geliyor :) ) biri de kısa olmak suretiyle iki tane korkunç savunmacısı var Rockets'in. Bunun haricinde bir de '' hem uzun hem kısa '' denilebilecek , yine NBA'in en iyi savunmacılarından biri olduğunu düşündüğüm Artest'i takıma katmak akıllıca bir hamle gibi gözüküyor aslında.
Şimdi onların sahada Battier - Artest - Ming gibi üç baş belası savunmacısı olacak. Bu üç oyuncunun aynı zamanda birer skor makinesi olduğunu da belirtmekte fayda var.
( İşi T-Mac'e falan da getireceğim ama bu sefer bu yazı Artest Rockets'ta ne yapar ? 'dan çok Rockets analizine döner. O başka zaman , şimdilik yalnızca Artest :) )
İşin savunma boyutunda aklı başında bir Artest'in savunma temelleri üzerine oturtulmuş bir takımda harikalar yaratabileceğini düşünüyorum.
Öte yandan işin hücum boyutunda da muazzam bir ışık parıldıyor.
Adelman Kings'teyken Artest'i SG , SF , PF ve C olmak üzere tam 4 pozisyonda birden oynatmıştı hatırlarsanız. Hepsini bir kenara bırakın ve düşünün. Şu Rockets ki yıllardır inim inim inliyor '' Allah'ım ne olur adam gibi bir 4 numara ... '' diye. Geçen yıl 20.5 sayı ortalaması yapmış iri kıyım bir Artest'ten iyisi şamda kayısı vallahi.
Her neyse , bu güzel cumartesi sabahından kendimi ve sizleri uzun uzadıya daha fazla yormak istemiyorum. Uzun lafın kısası bence Artest Rockets'a '' cuk '' oturdu ve kendisi de bunun farkında. Şayet adam akıllı oynar ve şu yukarıda söylediği sözlere sadık kalırsa Rockets bu sezon play-off'ta bir kaç tur birden geçebilir.
Tabi bu biraz da Artest için çok uzaklardan , Çin'lerden '' Takım kimyasını bozabileceğini düşünüyorum , bilmiyorum ya valla sakata binebiliriz aslında '' gibisinden bir açıklama yapan Yao Ming'in ve şu aralar pek ortalıklarda gözükmeyen T-Mac'in sağlık durumlarına bağlı.
Sevgi & Saygı vesselam ... Hepimizin kandili mübarek olsun ;)

Hiç yorum yok: