9 Kasım 2010 Salı

Şike - The Fix



Meraklısına şiddetle önerilir.


Evet bir yerlerde bir şeylerin döndüğünü az çok hepimiz biliyoruz. Hatta bazılarımıza göre bu çok olağan , yerleşik bir durum. Ancak nasıl yürüdüğünü , nereden nasıl organize edildiğini , kısacası detaylarını bilemiyoruz. Ta ki bu kalın ama bir çırpıda bitirilme potansiyeline sahip bu kitabı okuyana dek.


Kitabın yazarı Declan Hill, şayet o akıllara zarar akademik kariyere ve şöhrete sahip olmasaydı ( FIFA yetkililerine konferanslar verebilecek düzeyde biri ) '' Bu adam kafayı yemiş '' der bırakırdım. Ama gerçekten yaptığı araştırma ve bu araştırmaların verilerini edinmek adına yaşadığı dedektifvari tecrübeler ( ki kitabı bitirdikten sonra e-mail üzerinden paslaşma fırsatım da oldu... ) takdire şayan. Ayrıca kitaba da ayrı bir sürükleyicilik katıyor. Bu uğurda özellikle Doğu Asya'da gidip görmediği yer , karışmadığı karanlık ortam kalmamış. Bu tecrübelerini de '' fazla ateşle oynamadan '' üstü örtülü bir şekilde ( mesela gerçek şahısların isimleri yerine kod adlar kullanarak yazmak gibi ) dile getirmiş.


Tıpkı ön tanımıtında da bahsettiği gibi , bu kitabı okuduktan sonra futbola ve hatta genel olarak çok üst düzey kalitede oynanmadığı sürece bir çok spor dalına ilişkin organizasyona ve maçlara ayrı bir gözlükten , şüphe perspektifiyle bakar oluyorsunuz. Paranoyası yoğun arkadaşlara tavsiye etmiyorum bu açıdan. Ama genel olarak öznel yorumdan uzakta , çok kaliteli , profesyonel ve oldukça subjektif bir araştırma olmuş.


Kitapta ifade edilen olay ve durumlar için geçmişte olup bitmiş izlenimine kapılabileceğinizi düşünen yazar , ana vurgu olarak '' değişen hiç bir şey olmadığını '' seçmiş. Bu da kitapta yazıp çizilen şeylerin geçmiş nitelik taşımasından ötede devam eden güncel bir süreç olduğu izlenimine kapılmanızı ve bu izlenimin verdiği merakla kitabı bir çırpıda bitirmenizi sağlıyor.


Ayrıca hakkını da vermek gerek , orijinal adı '' The fix '' olan kitabın Türkçe'ye çevirilmiş hali muazzam kalitede. Gerçekten çok iyi bir çeviri.


NBA'in değinildiği tek bir bölüm var. O da meşhur Tim Donaghy skandalı. Kitapta şikecilerin NBA'e hakemler üzerinden ulaşmaya çalıştıklarına kısaca değinilmiş ve örnek olarak da Donaghy skandalı verilmiş.


Ülkemizden tanıdığımız olay ve şahıslar arasında da yine patlak verip ortaya çıkan 1-2 skandala yer verilmiş. Dünya kupası bölümündeki Gana kısmı da oldukça ilgimi çekti , Fenerbahçe'den tanıdığımız Appiah'a hayranlık duydum.


Değinilecek çok şey var , keza kitap 410 sayfadan oluşuyor.

Hiç yorum yok: