7 Kasım 2010 Pazar

NBA'de gecenin tahminleri - 7 Kasım



Boston Celtics @ Oklahoma City Thunder


Açıkçası merakla beklediğim bir maç. Bir taraf genç , dinamik , patlayıcı güçlere sahip diri ama tecrübesiz oyuncularla zirve kovalarken diğer taraf ise NBA'e damgasını vurmuş 30 yaş üstü veteranlarla zirve mücadelesi veriyor. Tecrübe mi , dinamizm mi sorusunun cevabını merak edenler için bu maç biçilmiş kaftan.


Boston bir savunma takımı olmasına rağmen geçtiğimiz yılın istatistiklerine baktığımızda Kevin Durant'in 2 maçta ortalama 36.5 sayıyla Boston'a kök söktürdüğünü görüyoruz. Bunda , eşleşmelerde edindiği avantajların doğrudan etkisi var. Keza Ray Allen'la eşleştiğinde boy avantajını , Pierce'la eşleştiğinde de hızını ve çevikliğini kullanıyor genç forvet. Onu bu denli özel kılan özelliklerin belki de en önemlisi bu , bir uzun için çok hızlı ve muhteşem şut atıyor , bir kısa içinse çok uzun ve inanılmaz bir kulaç boyu var. Durant'i durdurulamaz kılan şey bu.


Yine de bareme üst demek için çok yüksek olduğunu düşünüyorum. KD'nin bu sezon itibarıyle ortalamaları 26-7 şeklinde ve baremin tam 4 birim altında. Beni esas bu fikre iten şey ise maçın alt biteceği yönündeki düşüncem. Açıkçası dün gece kadar güvendiğimi söyleyemem bu tahminlere , bu yüzden bu gece elinizi cimri tutmakta fayda var. Ama yine de biraz da hissi olarak Thunder'ın özellikle ikinci yarıda artan Celtics baskısına karşı skor üretmekte zorlanacağını düşünüyorum. Yine de her iki takım için de vitrin maçı olduğu için , ve günlerden de pazar olduğu için alt/üst seçeneğine pek yönelmeyeceğim.


Kafa kafaya gitmesi muhtemel bu maçın ikinci yarısında Celtics'in tutunmak adına yapacağı en doğru şey müdafaada baskıyı arttırmak ve rakibi yarı saha içerisinde boğmaktır. Yoncalar bir kaç sezondur bunu ligde en iyi yapan takımlardan biri konumundalar. Ribaundlar konusuna gelince ; Celtics hızlı oynayan ve bir Warriors gibi , Wolves gibi ya da Suns gibi eline geçen her topu çembere gönderen şutör bir takım değil. Tam aksine çizilmiş hücumları oynuyorlar ve çembere atılan uzak mesafeli şutların bile perdeden çıkan isimlerce atıldığını görüyoruz. Bu da Thunder'ın alacağı toplam savunma ribaundu potansiyelini doğrudan etkileyeceği için '' Al ve fast break'e çık '' ayarında ribaund'ların kucağa düşme ihtimali daha düşük. Bu sebepten ötürü de Durant'ın ekstra bir durum olmadığı sürece 7 ribaundun ötesine gidemeyeceği düşüncesine itiyor beni.


Her kim olursanız olun , Celtics gibi bir takım karşısında 30 sayı 8 ribaund gibi bir baremi yakalamanız çok zordur. Ortalamaları 26-7 şeklinde olan Durant için bu gece aynı şekilde düşünüyorum. Umarım adaşı KG onu biraz olsun bunaltabilir de yarın sabah buraya yeşil renk bir W harfi daha yazabilirim.


Pick : Kevin Durant under 37 sayı + ribaund
Stake : 2/3




Minnesota Timberwolves @ Houston Rockets

Rockets'te Brooks bu gece sahada olmayacak. Ming dün gece dinlendirildi ve bu gece yeniden sahada olacak. Lowry hala sakat.

Bu durumda skor opsiyonu olarak direk göze çarpan isimler arka alanda Kevin Martin ve ön alanda Luis Scola ve Yao Ming oluyor. Ming hala toparlanamamış durumda. Arjantinli yıldız Scola ise NBA'de git gide yükselen grafiğini bu sezon itibarıyle daha da üst düzeye taşıyacağının sinyallerini ülkemizde düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonasında ( Onunla Kayseri Hilton'da kısa bir süreliğine karşılaştığımda yaşadığım heyecan kelimeler sığmaz ... )göstermişti ve bildiğiniz üzere NBA'e de muhteşem bir başlangıç yaptı. An itibarıyle 23 sayı ortalamasıyla Rockets'in uzun rotasyonunda liderliğini üstleniyor.

Diğer tarafta bu geceki match-up'ı Kevin Love ise yeni oyun sistemini oturtup rotasyona yaymaya çalışan Wolves'da 17 sayı ortalamasıyla boyalı alandaki yerini sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Beni bu tahmini seçmeye iten etken , Rockets'teki eksikler , Scola'nın formu , ya da ev sahibi avantajından ziyade , Scola'nın Avrupa basketbolu havası solumuş , orta mesafe şut tehdidi olan bir uzun olması. Keza bu gibi oyuncular , sadece boyalı alanda yaptıkları hareketlerle değil ,aynı zamanda alanın dışındaki birebirlerle ve şutlarla da ekstradan skor üretebiliyorlar. Bu durumda set hücumu haricinde hızlı gelişen ataklarda da skor üretme şansı elde ediyorlar. Wolves gibi hızlı bir takıma karşı , an itibarıyle %53 şut yüzdesiyle takımın liderliğini üstlenen Scola'ya bol bol şut ve basket imkanı doğuyor haliyle. Değerlendirebilirse , Warriors maçındaki 36-16'lık performansa yakın bir şeyler yapabilir diye düşünüyorum.

Ortalamaların da desteklediği tahminim Scola'nın Love'dan 2 basket daha fazla atabileceği yönünde.

Pick : Luis Scola -3.5 sayı vs. Kevin Love
Stake : 2/3

Herkese keyifli bir NBA gecesi ve iyi bir hafta diliyorum.

Hiç yorum yok: