22 Kasım 2010 Pazartesi

Lokavt mevzuları



Her ne kadar bana pek gerçekçi gibi gelmese de NBA'de lokavt korkusu her geçen gün daha da artıyor. Bana neden gerçekçi gelmediğini sorarsanız ; NBA dünyanın her yerinde çarkları hızla dönen başlı başına bir sektör ve uzun yıllardır dünyanın bir çok yerinde milyonlarca insan bu sektörden ekmek yiyor. Bu çarkın durmasının kimseye herhangi bir şekilde bir şey kazandırmayacağı aşikar. Bu , en son ve en kötü ihtimal nihayetinde.

Kendi çalıştığım havacılık sektöründe de bu tip grev-lokavt söylentileri her toplu sözleşme öncesinde çıktığı için duruma alışkın sayılırım aslında. Daha kendisi gelmeden korkusu gelir bu tip şeylerin , neticede bu şekilde sendikaya bağlı olarak çalışan büyük sektörlerde grev-lokavt ikilisi en kötü ihtimaldir. Özellikle de kurumlar için zarar teşkil eder. Bu korku yayılır yayılmasına ama umulmadık anda umulmadık şekilde de anlaşma sağlanır. Ki zaten anlaşmanın sağlanması için ( arabulucu vs. ) bir çok yola başvurulur. Keza yukarıda da bahsettiğim gibi grev ya da lokavt en kötü durum senaryolarından biridir ve gerçekleşmesini kimse istemez.

NBA'de de bir çok takım ( ki kapanmaları gündemde ) belli bir süredir istikrarlı bir biçimde zarar yazıyor. Grizzlies , Kings , Clippers bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu ekonomik kriz durumunda da takım yönetimleri ve NBA kolları sıvamak durumunda. Bilirsiniz , işletmelerde en büyük gider personel giderleridir diye bir durum vardır. NBA'de de bu böyle ; oyuncuların bu işin birer personeli oldukları varsayılırsa , en büyük giderin de onlar olduğu anlaşılabilir.

İşte NBA yönetimi de klasik işletme kurallarından şaşmadı ve ekonomik krizde ilk faturayı yine personele kesme kararı aldı. Yani , oyuncuların maaşlarından kırpma yöntemiyle ekonomik olarak gerilemeye giren çarkların yeniden pozitif yönde dönmesine ilişkin bir proje başlattı ve NBA oyuncular birliği de haliyle duruma şiddetle karşı çıktı. Bu noktada ortaya çıkan anlaşmazlık sebebiyle NBA'de lokavt riski meydana gelmiş durumda.

Konuyla ilgili NBA Türkiye dergimizin ( tek basketbol dergimiz olması açısından söylüyorum ... ! ) editörü usta kalem Mete Aktaş'ın yazısını okumanızı öneririm.

Burada da bahsedildiği üzere lokavt durumunda NBA oyuncularının kariyerlerine geçici bir süreliğine Avrupa'da devam etme durumları var ki bu da evlere şenlik bir durum olur. Durum ciddi , Avrupa'da oynayabileceğini açıklayan isimlerin başında Paul Pierce geliyor. Gerisini varın siz düşünün.

Bu satıra kadar yazdıklarımın bir varsayımdan ibaret olduğunu ve bana sorarsanız lokavt falan olmayacağını da içtenlikle belirteyim. NBA'den elde ettiğiniz kazancın 3'te birinden feragat edip cebinize kalan üçte ikilik kısım bile Avrupa'da kazanacağınınz paranın bilmem kaç katıdır. Şayet NBA yönetimi geri adım atmazsa bile ( ki bence takımların ve ligin bekası açısından atmayacaklar , atmamalılar ) oyuncular birliği geri adım atacaktır. En azından bir orta yol bulunur diye düşünüyorum. Nihayetinde mantık çerçevesinde de düşünüldüğünde NBA yönetimi haklı gibi gözüküyor.

Ne var canım , 24 milyon dolar değil de 16 milyon dolar kazanıversin Kobe efendi ! Ne olacak yani !

Aklıma Kolpaçino filminde Şafak Sezer'in canlandırdığı Özgür tipinin '' Ben ebimi kiraya veriyorub , 15 min lira geliyo ay sonuna kadar idare ediyo yani beni '' deyişi geldi :) Bilmem anlatabildim mi ? :)

Hiç yorum yok: