16 Kasım 2009 Pazartesi

Kral'dan Majestelerine ölümsüz jest





Lebron James , bugüne dek MJ'yle karşılaştırılan hiç bir NBA yıldızının gösteremediği bir erdemi göstererek 23 numaralı formanın tüm NBA bazında emekli edilmesini istediğini açıkladı geçtiğimiz hafta içerisinde , ve bunun için bir imza kampanyası başlattı. Lebron James'in bu ustaya saygı kuşağı çerçevesinde başlattığı kampanyaya göre , hiç bir NBA oyuncusu takımının 23 numaralı formasını giymeyecek.


İlk bakışta saçma gibi gözüken bu jesti Lebron '' O NBA'i ve basketbolu dünyaya sevdiren yegane isim '' gibi bir demeçle açıklayarak taşıdığı anlamı ifade etmiş ve '' Ben 23 numaralı formayı giymeyeceksem , kimse giymemeli '' gibisinden de bir mesajla devam etmiş. Lebron yeni sezonda 6 numaralı formayı giyeceğini ( T-Mac'in alternatifi de buydu bir zamanlar , hey gidi günler be ... ) açıkladı. 6 numara onun için şunları ifade ediyor :


- Olimpiyatlarda giydiği numara.

- En sevdiği ikinci oyuncu olan ( bilin bakalım birincisi kim ? ) Julius Erving'in numarası.

- İlk çocuğunun doğum günü 6 Ekim

- Lebron Haziran doğumlu ( 6.ay )



Her neyse , NBA'de şu an 23 numara giyen oyuncular şu şekilde :



C.J Watson şimdiden okeylemiş , Toney Douglas tam olarak emin değilmiş. ( Veto etse de farketmez , gelecek sezon Knicks'te 23 numarayı bir başkası giyebilir bu yasa kabul olmasa bile ! ) Bunun haricinde pek ses seda yok şimdilik. Bir sürü tırıvırı adam neyse de yılların J-Rich'i , Kevin Martin'i , Marcus Camby'si ne diyecek onu merak ediyorum.

Ben NBA oyuncusu olsaydım ve biri bana çıkıp 21 giymeyeceksin deseydi , katiyen kabul etmezdim , orası ayrı :)

Şahsi fikrimi de sorarsanız , bence olmaz , olmamalı. Evet Jordan bu işin bir numarası , evet o ve başarıları mukayese kabul edecek cinste şeyler değiller. Ancak Jordan dahil kimseyi , basketbol adına tüm NBA çapında bu denli ( haşa ) ilahlaştırmak bence doğru değil. Neticede bugün yaşayan ve ölmüş , bu lige bu parkelere bu logoya bu markaya çok şey katmış sayısız isim var. Erving , Chamberlain , Baylor , Bird bunlardan sadece bir kaç tanesi... Hele ki Avrupai bir gözle bakacak olursanız , basketbolu kendisine sevdiren adamın MJ değil de Larry Bird olduğu bir çok adam sayabilirim size , en azından benim tek pota maç yaptığım eski toprak abilerimden çok var böyleleri :)

Dediğim gibi abartmamak lazım , bu neticede çok ciddi bir karar. Hiç bir oyuncunun bugün ve yarın ve hatta sonsuza dek 23 giyememesinden söz ediyoruz. Ayrıca yine bu işe emek vermiş , ter dökmüş hall of famer'lardan da illa ki buna sitem eden çıkacaktır , ki bu da bence hiç sevimli olmaz.

Hiç yorum yok: