9 Ekim 2008 Perşembe

Preseason'dan notlar


Öncelikle şunu söylemek gerek ; Preseason tam bir aldatmaca. Yıllardır böyledir ve bugün de böyle oluyor. Umulmadık oyuncular ilk beş çıkıyor , takımlar düşünülenin aksine oyunlar ortaya koyuyorlar , koçlar bilindik sistemlerinin dışında şeyler deniyorlar falan filan ... Yani aslına bakarsanız preseason tüm NBA için sezonun hemen öncesinde takımlara sunulmuş nimet niteliğinde bir deneme tahtası , bir nevi yap-boz.

Ama gene de Preseason'dan çıkarılacak önemli notlar var keza bu aldatmacanın derinlerinde bir yerlerinde o takıma ait gerçekler de yatıyor haliyle. Dün gecenin maçlarından kısa anekdotlarla birlikte genel anlamda bir kaç hususa değinerek yeni sezonun NBA'i hakkında kısaca fikir edinelim :

New York Knicks 111 - 113 Toronto Raptors

Maçları izleyememiş biri olarak sadece genel raporlardan edindiğim izlenimleri aktarıyorum. Knicks için öncelikle gözüme çarpan şey bol skor üretip bol bol da yemesi. Bir hazırlık maçından söz ediyor olsak bile 223 sayılık bir maç var ortada , hiç az bir rakam değil. Tipik bir D'Antoni stratejisi, görünüşe bakılırsa New York Knicks'te de bizleri bekliyor.


Zaten D'antoni geçtiğimiz günlerde Nate Robinson hakkında çok olumlu görüşler beyan etmiş , söyledikleriyle Nate'in sistemine fazlasıyla uygun bir oyuncu olduğunu vurgulamıştı. Eee 1.75'lik boyla smaç şampiyonluğu kovalayabilecek hız ve güce sahip bir adamın Run & Gun için biçilmiş kaftan olduğunu söylemeye de gerek yok sanırım.


Takımın şu an ve bildiğiniz üzere yıllardır en istikrarlı , adam gibi oyuncusu diyebileceğimiz David Lee ilk beş başlayıp 30 dakika süre aldığı mücadeleyi 22 sayı 9 ribaund 2 assist 1 blokla tamamlamış. Bunun haricinde Randolph 19 , Robinson 16 sayı üretmişler.


Knicks yeni bir oyun düzenini , D'Antoni'nin Run & Gun'ı deniyor demedi demeyin. Muhtemelen de öyle bir sistemle oynayacaklar yeni sezonda. '' Overcılara '' duyurulur :)


Raptors ise ilk hazırlık maçları itibarıyle Bosh & J.O uyumundan gayet memnun görünüyor. FB Ülker'den tandığımız Solomon verilen fırsatı gayet iyi değerlendiriyor. Calderon'un stilinden farklı bir stile sahip oluşu onu ayrı bir guard yapadursun bu stilin mayasının Raps'te tutması Solomon'un ilk beş çıkmasına kadar gidebilir. İlk 2 maçta gayet iyi işler çıkarttı ve giden T.J Ford'un yerini doldurabileceğini gösterdi. Raptors ona farklı bir renk katadursun , o da yeni takımına farklı bir hava getirdi.


Oklahoma City Thunders 82 - 88 Minnesota Timberwolves

Thunders uzun vadede iyi bir takım olma yolunda gibi gözüküyor. Preseason'ı çok da baz almıyorum açıkçası keza çok çok yeni bir takımdan söz ediyoruz.Olay şimdilik sadece yeni sezonda yapacaklarını fazlasıyla merak ettiğimiz Kevin Durant'te başlayıp bitiyor. Bu maçta 3/13 isabetle 10 sayıda kaldığını da yeri gelmişken belirtelim.


Timberwolves ise yakaladığı takım havasıyla ilk 2 preseason maçını rahat kazanmış durumda.Mike Miller takıma çok yönlülüğüyle çok şey katacak gibi gözüküyor. Foye ve Brewer bizlerin gözünde hala birer çaylak olsalar da artık onlar da bu takımın markalaşmış parçaları olma yolunda mesafe kat ediyorlar. Özellikle Foye'un bu sene sorumluluk almaya başlaması gerekiyor. Al-Jeff ise takımın tartışmasız lideri , pota altındaki sarsılmaz güvencesi. McCants yeni sezonda sürprizlere devam edeceğe benzer.


İlk izlenimler fena değil. Tam bir sistemi oturtmuş olmamakla beraber Wolves egolarından uzak genç oyunculardan kurulu bir takımın ruhunu yakalamışa benziyor. Bu kısa vadede sürpriz performanslara , uzun vadede de istikrarlı bir takıma işaret ancak o koçla nereye kadar gider işte bunu bilemiyorum.


Atlanta Hawks 100 - 96 Phoenix Suns

Hawks'ın preseason'daki en büyük amacı , henüz bekleneni veremeyen oyuncularını uyandırmak ve yenileri rotasyona dahil etmek olsa gerek. Keza bunlar dışında fazla bir yenilik yok takımda.

Bunu da başarmışa benziyorlar. Bu sene patlayacağını düşündüğüm M.Williams 19 sayı 6 ribaund 4 assist'le oynadı bu gece.Horford 22 dakikada 5/6 isabet oranıyla 10 sayı 6 ribaund yaptı ve istikrarını sürdürdü. Yeni sezonda bir adım da olsa ilerleme kaydetmesi kaçınılmaz hale gelen Law preseason fırsatını iyi değerlendiriyor. Takımdaki rolünü bir an önce oturtsa iyi olur yoksa 2 mevki arasında eriyip gidecek. R.Murray de 6/8 isabetle 13 sayı üretmiş , Hawks'a bench'ten gelerek çok şey katacağını düşünüyorum ben. Biraz enteresan bir adam ama isteyince hakikaten iyi işler çıkarıyor.

Amare'siz Suns ise yeni bir dönemece giriyor gibi. O son bir kaç sezonda var olan gümbür gümbür gelme havası bu sezon Suns'ta hiç ama hiç yok. Marion'un boşluğu bariz bir şekilde göze çarpıyor. O eski sistemi de arayacaklar gibi. Hiç olmazsa onları play-off'Ta belli bir seviyeye kadar taşıyordu Run & Gun. Şimdi devam edecekler mi bilemiyorum ama ben geçen senelerden öteye gidebileceklerini zannetmiyorum. Steve Kerr GM'likte üç sayı çizgisinin gerisinde olduğu kadar başarılı değil , kimse kusura kalmasın. Bu maya tutmaz vesselam.


Boston Celtics 92 - 98 Philadelphia Sixers
Bu sezon en büyük çıkışı yakalayan takımlardan biri olacağını düşündüğüm Sixers preseason maçında da olsa sürprizi patlatarak Celtics'i yenmeyi başardı. Celtics'in ilk beşinde '' rutin dörtlü '' den farklı olarak ( Rondo - R.Allen - Pierce - Garnett ) pivot pozisyonunda NBA'in hayal kırıklıklarından Patrick O'Bryant ilk beş başlamış. 24 dakikada da 10 sayı 8 ribaund 3 blok yapmış. Pivot pozisyonunda açığı olmakla beraber bir çok genç pivotu bulunan Celtics onun için çok ama çok büyük bir fırsat. Gerek fiziksel olarak , gerek de mental olarak Celtics , O'Bryant'ın hala var olduğuna inanılan potansiyelini gösterebilmesi için biçilmiş kaftan. Bu maç için gözüme çarpan ilk şey bu oldu.


Bunun dışındaki diğer gelişmeleri ise pek dikkate almıyorum. Celtics yeni sezon öncesi ısınma turlarına devam ediyor. Evlerinde zor maç kaybederler , tıpkı geçen sene olduğu gibi.


Sixers ideal beşiyle çıkmış sahaya. Miller - Iggy - Young - Brand - Dalembert. Hatırlarsanız Sixers'ın sezon öncesi raporunda da tahmini ilk beş olarak bu beşliyi vermiştik. Young Sixers için çok büyük bir şans. Tarihin en derin draft'lerinden birinde 14.sıradan çok ama çok karlı bir seçim yaptılar , bunu hep söyledim yine söylüyorum. ( Clippers'ın o yıl seçtiği Al Thornton da aynı şekilde ). Uzun vadede Young'un kaymağını fazlasıyla yer Sixers.


Aynı Young bu maça 21 sayı 5 ribaund'la damgasını vurmuş. Brand ise 11 sayı 4 ribaund üretmiş. Maçın en skorer ismi ise 25 dakikada 27 sayı 5 ribaund 4 assist üreten Louis Williams. Brand - Dalembert - Evans üçlüsünün toplamda yalnızca 1 blok yapabildiği ( Brand ) maçta 12 dakika süre alan Ratliff 3 blok yapmış. Sixers için sezon öncesi raporda yazdıklarımdan farklı bir şeyler söyleyemem , aynı şeyleri de tekrar tekrar yazmanın anlamı yok. Buyrun buradan okuyun , bir nevi bu maçın analizini okumuş olursunuz ;)


Diğer maçları tek tek ele almaktansa kısa anekdotlara değinelim :

- Magic 118-80'lik galibiyetle ayrıldığı maçın ilk çeyreğini 40-9 gibi bir skorla geçti. Artık nasıl bir gazla oynadılarsa :)


- Hidayet 6 faül yaptığı maçı 9 sayıyla tamamladı. Lewis 17 sayı , Howard 20 sayı 8 ribaund 5 blok üretti.


- Şişim şişim şişirilen Pacers , Murphy - Dunleavy ikilisinden yoksun çıktığı maçta Hornets'a 105-71 mağlup oldu.


- Wizards Arenas'sız formasyonuna aynen devam ediyor.Jamison - Arenas - Butler üçlüsüyle beraber Haywood , Young gibi oyuncularından da faydalanamayan Wizards buna rağmen sahadaki oyuncularıyla Grizzlies'i 89-80 geçmeyi başardı.


- Grizzlies'te performansı merakla beklenen O.J Mayo 31 dakikada 3/11 şut isabetiyle 7 sayıda kaldı. Küçük Gasol 31 dakikada 10 sayı 9 ribaund yaparken Mike Conley 34 dakikada 9 sayı sayı 7 ribaund üretti. 8 Dakika süre alan İranlı Pivot Haddadi skor üretemezken 1 ribaund aldı.


- Milwaukee Bucks ilk çeyrekte 13 sayı fark attığı Pistons'a 85-71 mağlup oldu.


- Blazers ikinci yarıda teslim olduğu Warriors'a 110-95 mağlup oldu.Blazers'ta İspanyol Fernandez'in 15 ,dev Oden'in 19 dakikada ürettiği 14 sayı galibiyet için yeterli olmadı. Her iki çaylak da preseason'da göz kamaştırıyor bunu da belirtelim. Oden bomba gibi geliyor. D.Howard , Emeka Okafor gibi isimlerin ardından NBA'in yeni nesili akıllara zarar bir pivota daha kavuşuyor.


Kalın sağlıcakla ...

Hiç yorum yok: