3 Ekim 2008 Cuma

NBA 2008-09 Takım Raporu - Detroit Pistons



Gelenler:
Walter Sharpe, -F- (Takas)
Trent Plaisted, -F- (Takas Oklahoma City Thunders)
Deron Washington, -F- (Draft)
Michael Curry –Antrenör- (Detroit Pistons yardımcı Antrenör)
Will Bynum –G- (Maccabi Tel Aviv)
Kwame Brown –P- (Memphis Grizzlies)
Rodney Stuckey –G- (Sözleşme yeniledi)
Arron Afflalo –G- (Sözleşme yeniledi)
Walter Herrmann –F- (Sözleşme yeniledi)
Gidenler:
Flip Saunders –Antrenör- (Serbest)
Jarvis Hayes –G- (New Jersey Nets)
Theo Ratliff –P- (Philadelphia 76’ers)

Kadro :

Tahmini İlk Beş :
PG : Chauncey Billups
SG : Richard Hamilton
SF : Tayshaun Prince
PF : Rasheed Wallace
C : Kwame Brown - Jason Maxiell - Antonio McDyess
Yorum :
Pistons'un evrim geçirdiği aşikar. Artık işler eskisi kadar yolunda gitmiyor , gitmedi. Fatura da koç Flip Saunders'a kesildi. Aslında ben Saunders'lı Pistons'un devam etmesini daha olumlu bir rota olarak görüyordum ancak içeride , bizlerin dahi kestiremediği ince detayların olduğu kesin gibi. Keza koçu koltuğundan eden o en kötü halin bile Doğu'da play-off yarı finali dolayları olduğu düşünüldüğünde işlerin o kadar da fena olmadığı ortaya çıkıyor. Ancak şöyle de bir gerçek var ki aynı ekol kısa bir süre önce değil Doğu play-off'Larında koşuşturmak , NBA finallerinde fırtınalar estirmekle meşguldü. Bu iki perspektif arasındaki kırmızı çizginin kurbanı Saunders oldu ve Pistons pek de yabancı olmayan yeni bir koçla yola devam kararı aldı.

Nedendir bilemiyorum ama içimde Avery Johnson'un Mavericks'teki ilk günlerini hatırlatan bir şüphe var. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak , son yıllarda etkisini kaybeden Pistons yavaş yavaş erimeye devam edecek gibime geliyor.Curry'le ilgili ciddi şüphelerim var , Dumars'tan başka güvenebileceğimiz hiç bir şey yok şu an tepede.

Kağıt üzerindeki manzara pek de fena durmuyor. Neticede ilk beş yine muazzam oyunculardan oluşuyor. Billups , Rip , Prince ve Sheed All-Star ayarında oyuncular. Yeteneklerinden zinhar şüphe yok. Öte yandan tecrübeliler , bu ligde olup olabilecek her şeye aşinalar. Yıllardır birlikteler , beraber çok şey kazanıp kaybettiler. Bunların her biri onları sıradan bir All-Star dörtlüsünden çok daha farklı kılıyor.

Center pozisyonuna zaman zaman Sheed kayacak ancak ben Sheed'in 3 sayı tehdidine güvenerek '' kağıt üzerinde '' dediğimiz şu manzarada onu 4 numaraya koydum. Keza Curry'nin ne yapacağını buradan kestirmek çok zor. Öte yandan alternatifler içerisinde tecrübe , kalite , disiplin gibi değerlere sahip ( son değere Sheed dahil değil ) McDyess , Maxiell gibi isimler var. Şimdi bunlara bir de Kwame Brown katıldı. İşte esas sürpriz de burada yatıyor bence.

Brown için Pistons haricindeki herhangi bir takım onun bitiş noktası olabilirdi. Yeniden doğabileceği 2-3 takımdan biri Pistons. Dumars da buna inanmış olmalı ki tüm eleştirilere ve Brown'un hayal kırıklıklarıyla dolu geçmişine rağmen onu kadrosuna kattı.

Pistons'un savunma temelli oyununda kendisinden ısrarla deli gibi skor üretmesi beklenen Brown savunma yönünü ortaya koyarak özgüven kazanıp kendine illa ki rotasyonda bir yer bulacaktır. Pistons onun kıpırdanması için muazzam bir atmosfere sahip ve bu faktör de Brown'u mutlaka içine çekip ona yeni bir kimlik kazandıracaktır. Ancak bu pozitif manzara bize Brown'un büyük beklentileri karşılayacağı anlamına gelmiyor. Keza Phil Jackson'un Lakers'ında bile kendine gelemeyen Brown'un Curry'nin Pistons'unda destanlar yazması şimdilik Burhan Altıntop'un Tuna Kiremitçi'yle Erbaa domates tarlalarında el ele yürüme hayali gibi bir şey :))))) ( Umarım izlemişsinizdir :) )

Aynı ekolü yeni bir koçla devam ettirmeyi hedefliyor kısaca Pistons. Kare as yine savunma ve hücumda takımda kemik rolü oynayacaktır.Bunun dışında Maxiell , McDyess , Hunter gibi oyuncuları kapsayan bir tecrübeli grup , Amir Johnson , Aaron Aflalo , Rodney Stuckey gibi oyuncuları kapsayan bir genç tayfa ve Will Bynum , Alex Acker , Walter Hermann gibi ikinci baharını kovalayan bir grup olacak Pistons kadrosunda. Dört grup ; kemik kadro , tecrübeliler , gençler ve ikinci baharını kovalayanlar. Hakikaten enteresan bir kombinasyon. Ancak kimlerin ön planda olacakları peşinen belli gibi. Bunun dışında gençler mi parlayacak , tecrübeler mi konuşacak , ikinci bahar güneşleri mi açacak bunu sezon içerisinde göreceğiz.


Avantajlar :
Süper ve tecrübeli kemik kadro. Billups - Hamilton - Prince - Sheed kombinasyonunun geçmişini ayrı ayrı ve grup halinde olmak üzere iki perspektiften incelediğimizde oldukça hoş bir manzara görüyoruz. Hoş bu berraklığı Sheed biraz bozuyor ama olacak o kadar. Takıma kattıklarına saysak hata etmeyiz herhalde.

NBA'in en büyük taraftar kitlesi.Maç başına 28.000 izleyici olmakla beraber Pistons ligin en çılgın taraftar kitlesine sahip.

Kaliteli gençler. Hakikaten seçimleri iyi yapıyor Dumars ve tayfası. Çok çok üst düzey oyuncular olmasa bile mental yönü kuvvetli oyunculara yöneliyorlar. Bu da savunma temelli oyun düzenine bu mantalite cevherlerinin verimli olup gelişebilecekleri şekilde dahil olmaları anlamına geliyor.Biraz daha açmak gerekirse ; herkesin sayı atmanızı beklediği bir ligde genç bir oyuncu olarak Pistons'a geliyorsunuz ve sizden sayı atmanızdan ziyade savunma yapmanız isteniyor. Takımınızla aylarca bunu çalışıyor ve parkeye adımınızı attığınızda ilk önceliğinizin savunma olduğunu düşünüyorsunuz. Bu perspektifte oynadığınızda oyuna olan konsantrasyonunuz skor beklentili bir oyuncuya nazaran çok daha üst düzeyde oluyor. Örneğin hücumda bir şutu kaçırdığınızda tüm gözlerin üzerinizde olduğunu hisseder , baskı altında hissedip motivasyonunuzu yitirirsiniz. Ancak savunmada adamınızı kaçırıp bir basket yediğinizde daha bir kamçılanırsınız. Pistons bu işi çok iyi beceriyor ve her ne olursa olsun mental yönü kuvvetli gençlerini her daim sahada diri tutuyorlar. İşte bunu seviyorum.

Sadece gençlerin değil , diğer oyuncuların da mental yönlerini tetikleyecek seçimler yapıyor Pistons. Örneğin yıllar yılı NBA fırsatını bekleyen Acker , Bynum gibi oyuncular sahaya çıktıklarında bu ligde tutunabilmek için af buyurun köpek gibi saldıracaklardır.

Kwame Brown mu ? Bu zaten onun son şansı ... Ya herro ya merro Brown !

Yerleşik savunma ekolü , bu mantık ve disiplin her daim kazandırmıştır.

Dezavantajları :
A.J misali Curry'i de şişirdikçe şişiriyoruz ancak Pistons'un taze '' Head '' coach'u koskoca bir kapalı kutu konumunda şu an. Takımı çok sıkı çalıştırdığını biliyoruz ancak bu yeterli değil. Teknik yeterliliği , tecrübesi , hakimiyeti , takım üzerindeki etkisi , ne var ne yok herşey muamma şu an. Gönül isterdi ki şimdi Detroit'te olayım , bir kaç Pistons idmanı izleyip Curry hakkında şöyle ya da böyle diyebileyim. Ancak buradan gözüken şimdilik koca bir muamma.

Ya da şöyle düşünün ; NBA'de ilk kez baş antrenörlük yapacak biri takımın en büyük 4 kozundan biri durumundaki Rasheed Wallace'a ne kadar söz geçirebilir , onu ne kadar zaptedebilir ki ?

Sheed'i geçenlerde youtube videolarını yayınlayan bir TV kanalının komik videolar kuşağında gördüm. Soyunma odasına giden koridorda öyle öfkeliydi ki , hızlı hızlı yürürken geriye doğru elini şöyle bir '' canınız cehenneme be '' der gibi savururken fırlattığı havlu 4-5 metre gerisinde yürüyen şöyle takım elbiseli kelli felli bir takım yetkilisinin suratına '' haşırt '' diye dolanıp adamı sendeletti :) Daha fazla detaya gerek var mı ? :)

Bir kaç sezondur devam eden düşüşün bu yıl da takımı sürükleyip geriletmesi ihtimali. Tabii bunu tetikleyen en büyük bir kaç faktörden biri de Celtics , Magic , Cavaliers gibi , Pistons'u doğunun zirvesinden eden takımların son bir kaç sezondur süregelen yükselişleri.

Bire bir eşleşmelerde sıkıntı yaşayabilirler. Sheed agresif savunma yapıyor belki ama faül problemi onu Garnett , Howard , Okafor gibi güçlü uzunlar karşısında iptal etmeye yetebiliyor. Ha bir de teknik faül problemi var ki ona hiç değinmiyorum. Sheed sahada yokken özellikle play-offlarda bu tip isimleri durdurmak çok ama çok güç Pistons için. Kısaları savunmakta sıkıntı yok ama boyalı alan savunması Big Ben gittiğinden beri Allah'lık.

Başarının anahtarı :
Mevcut ekolün asla terkedilmeksizin yeni kadro ve teknik ekiple devam ettirilmesi. Yani iş öyle bir hal aldı ki ya inceldiği yerden kopup yeni bir sayfa açılacak ( ki bu Pistons'un kısa vadede sonu demek ) , ya da geriye kalan o ince rabıtaya sımsıkı sarılınarak yeniden eski güce kavuşulacak. Uzunlardan özellikle savunmada yüksek verim alınması gerekiyor. Maxiell , McDyess gibi isimlerin oyunun her iki boyutunda da sürpriz performanslarını esirgememeleri lazım.

Tabi bir de kare as'a iyi bakmak lazım. Pistons'un kemik kadrosunu yedekleyen her 3 gruba mensup oyuncu da Celtics gibi bir rakip karşısında pek de güvenilir sayılmaz. Her bireyin mevcut ekole harikulade adapte olup Pistons disiplini ve sertliği içinde Bad Boyz modunda mevzuya devam etmesi gerekiyor. Bunun için de koç otoritesi şart.

Hiç yorum yok: