4 Ekim 2008 Cumartesi

NBA 2008-09 Takım Raporu - Philadelphia 76'ers


Gelenler:
Marreese Speights -F- (Draft),
Andre Iguodala –G- (Sözleşme yeniledi),
Louis Williams –G- (Sözleşme yeniledi),
Elton Brand –F- (Los Angeles Clippers),
Royal Ivey –G- (Milwaukee Bucks),
Kareem Rush –G- (Indiana Pacers),
Theo Ratliff –P- (Detroit Pistons),
Donyell Marshall –F- (Oklahoma City Thunders),
Maurice Cheeks -Antrenör- (Sözleşme yeniledi)

Gidenler:
Rodney Carney –G- (Takas Minnesota),
Calvin Booth –P- (Takas Minnesota),
Louis Amundson –F- (Phoenix Suns)


Tahmini İlk 5 :
PG : Andre Miller
SG : Andre Iguodala
SF : Thaddeus Young
PF : Elton Brand
C : Samuel Dalembert
Yorum :
Bu yıl sınıf atlayacak takımlardan biri Sixers. Bunu peşinen söyleyerek AI'ın gidişiyle '' one man show '' ayarlı kıytırık bir takım olmaktan çıkıp Andre Miller'ın dümene geçmesiyle adam akıllı bir takım haline gelmeye başlayan Sixers'lıları sevindirelim. Bu yazın en bomba hamlelerinden birini , tam istedikleri mevkiye nokta atışı yapmak suretiyle patlattılar ve Elton Brand'e Sixers formasını giydirdiler. Zaten pota altı savunmasında Dalembert - Evans kombinasyonuyla korkuyan Sixers oyunun her iki boyutunu da muazzam oynayan bir oyuncuyu da aynı mevkiye yerleştirerek adeta boyalı alanı ateşe verdi. Theo Ratliff takviyesini de bu noktaya değinmişken hatırlatalım. Yaşlı maşlı ama hala sıkı bir blok tehdidi Ratliff.

Brand'in yeni takımına adapte olmakta sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum. Keza Sixers Iverson'un gidişinden bugüne bir yenilenme sürecine girdi ve o süreç şimdilik gayet iyi gidiyor. Brand'e imzayı attırmış , yenilenen , idealleri olan bir takımda ona bol sıfırlı kontratı vermişsiniz. Adam rahat rahat tüm varlığını Sixers varlığına armağan etmeye fazlasıyla hazır. Sakatlık vs. olmaz ise Brand'in Sixers'da çok büyük işler başaracağını düşünüyorum.Öte yandan Iguodala'yla ilgili şüpheleri de ona hakettiği kontratı vererek ortadan kaldırmış , onun da kafasını rahatlatmışsınız. Antrenör yeniden sözleşme imzalamış. Eksik olan şutör mevkiine Donyell Marshall ve Kareem Rush gibi isimleri almışsınız. Miller'ı Bucks'ta ikinci guardlık vazifesini iyi kötü kıvırabilmiş Ivey'le yedeklemişsiniz. Pota altı savunmanızı Ratliff'le bir kat daha güçlendirmişsiniz. Gözde tıfıllardan Thaddeus Young beklentileri karşılamaktan ötede parlak bir gelecek vaadedecek işler yapıyor. Bunlar hep kovadaki deliklerin kapandığını işaret eden gelişmeler. İşte bu benzetme dediğim sonuca çıkıyor : Kova daha çok dolacak artık.

Yorum kısmında bundan daha fazlasına değinmek istemiyorum. Sixers bu yıl delikleri iyi tespit edip iyi yamalar yaptı , yerinde müdahelelerle takımı bir kat daha güçlü hale getirdi. Eğer savunmada problem yaşamaz , mevcut kombinasyonla uyumlu bir basketbol oynarlarsa yine play-off yapar ve hatta tur geçebilirler diye düşünüyorum. Geçen seneki Hawks mucizesi akıllara getirildiğinde Sixers için daha ilerisinin dahi mümkün olduğu aşikar gözüküyor.

Avantajları :
Çok ama çok sıkı bir pota altı savunması. Dalembert blok manyağı , oyunun savunma boyutunda NBA'deki en iyi görev adamlarından biri. Ayrıca kimselerin adını zikretmediği , ancak benim hayranlık duyduğum Reggie Evans diye bir adam var. Nuggets'taki ve Sixers'daki istatistiklerini inceleyin , bir çok defa 20 dakikada 18 ribaund , 16 dakikada 16 ribaund gibi istatistiklere rastlayacaksınız. Bu adamda ribaund konusunda özel bir sezgi yeteneği var. Mücadelesi de gayet muazzam. Pek farkında olmasanız da takınıza derinden derine çok şey katan enteresan bir oyuncu. Gerektiğinde güç bela da olsa skor da üretebiliyor.Dalembert'le iyi bir kombinasyon oluşturmuşlardı. Şimdi onun hücumdaki boşluğunu bir All-Star , Elton Brand kapatacak. Savunmada da yorulduğu anlarda Ratliff'le görev paylaşımı yapacaklar. Ratliff ve Brand'in savunma performanslarına tekrar tekrar değinmeyeceğim. Sixers'ın birbirinden beter 4 pota altı savunmacısı var şu an. Kritik nokta bu. Yeri gelmişken pozitif ivmedeki Jason Smith faktörünü de hatırlatmakta fayda var.

İstikrar...Evet yenilenme süreci hızla devam ediyor ancak bu yepyeni , gencecik oyuncularla oluşturulmuş bir düzen değil. Yılların tecrübesi Andre Miller'ı takımın sahadaki koçu yapıp etrafına Iguodala , Brand , Dalembert , Marshall gibi ligde uzun süre zarfında kendini ıspatlamış oyuncuları bir arada tutmak , onları ahenk içerisinde oyunda muhafaza etmek zordur. Ancak Sixers bu uyumu yakaladı ve yakalamaktan daha zor olan şeyi , yani mevcut uyumu muhafaza etmeyi de gayet iyi beceriyorlar. Takıma sonradan dahil olan isimler de bu düzene iyi ya da kötü bir şekilde ayak uydurmayı başarıyor. Uzun lafın kısası maya tutuyor , yola devam.

Andre Miller... Kim ne derse desin , bence o çok özel bir oyun kurucu. Bu takımda oyunu onun kurmasıyla bir başka oyun kurucunun kurması arasında çok fark vardır benim gözümde. Komple bir oyuncu olmaktan ötede tam bir maestro. Orkestra yönetir gibi yönetiyor takımı sahada. Bu ahengin en somut yüzü Miller'dır kim ne der ise desin. Top ondayken rahatlıkla arkanıza yaslanabilir ve takımınızın hücum organizasyonunu seyredebilirsiniz. Cheeks bu lütfun kıymetini bilmeli.

Iguodala ... Aslında şahıslara değinmeyi pek de sevmem ancak Sixers'ın yeni yüzü Iggy. Üstelik o artık sadece atletik bir skorer değil. Oyunun her yönüne katkı yapabilen , komplike bir lider. Önünde uzun yıllar var , henüz çok genç ama katettiği mesafe gerçekten takdire şayan.

Rotasyondaki değişim. Brand hamlesi Iguodala'nın kolaylıkla 2 numaraya kayması demek. Sixers bunun faydasını sezon içerisinde fazlasıyla görecektir.

3 sayı probleminin nispeten de olsa çözülmüş olması. Marshall ve Rush hiç de fena tercihler değiller. Keşke 3 sayı atmaktan farklı bir şeyler de yapabilselerdi.


Dezavantajları :
Sakatlık riski. Brand büyük oyuncu ancak sakatlığı hala akıllarda şüphe uyandırıyor. Ratliff ve Evans yaşlı sayılırlar , keza Miller da öyle. Takımın kemiğini oluşturacak oyuncularını sağlıklı bir sezon garanti ettikleri söylenemez malesef.

Play-off trenini son dönemeçte yakalar da Doğu'nun zirvesindeki isimlerle ilk turda karşılaşırlarsa bir çuval incir ( yani koskoca bir sezon ) haybeye berbat olabilir. Umarım bu durum takımın motivasyonunu pozitif anlamda etkiler.

Genel problemler. Bunlar her takımda olabilecek klasik sıkıntılardan ibaret. Her birine tek tek değinmek detaycılık olur , gerek yok. Fazla bir dezavantaj gözükmüyor şu an takımda. Olabilecekleri de yukarıda tek tek belirttik zaten.

Başarının anaharı :
Ön alandaki savunma başarısını arka alana da taşımak. Mevcut ahengin devam etmesi. Koçun ve sahadaki koçun ( Andre Miller'ın ) mutlak otoritesi. Gençlerin rotasyonda verimli bir biçimde kullanılmaları.

Hiç yorum yok: