24 Şubat 2009 Salı

Serbest atış rutinleri

Basketbolda serbest atış diğer atışlar gibi değildir. Daha bir özeldir böyle , sadece oyuncuyla çember arasında ikili bir ilişki gibi. Savunmacıların olmadığı , tüm gözlerin size baktığı bir anda çemberle kurduğunuz bir telepati gibi ...
NBA'de bir çok oyuncunun hatta hepsinin bir serbest atış rutini vardır. Hemen hemen her defasında aynı stille aynı şutu atarlar. Gelin görün ki bazıları da kendi emsalsiz stillerini yaratıp baskete öyle gitmeyi rutin haline getirirler NBA tarihi bunun gibi bir çok örnekle dolu.
Gelin şöyle bir göz atalım , kim nasıl serbest atış kullanıyor , neyi uğurlu sayıyor , nasıl ilham alıyor. Buyrun , enteresan serbest atış rutinleri :
Karl Malone: Postacıyla başlayalım. Serbest atış çizgisine geldiğinde topu elinde şöyle bir döndürür. Bir kaç kez yere vurur ve kendi kendine içinden bir şeyler söyler. Lakin kimse de ne dediğini anlayabilmiş değildir. ( Bu rutin size TBL'de biryerlerden tanıdık geliyor mu ? )Muhtemelen ailesi için ,ya da bir şampiyonluk yüzüğü için ufak bir dua seremonisi yapıyor. Ya da bizim bilmediğimiz başka bir şey için.
Jason Kidd : Kidd eşi Jumana'yla papaz olana kadar , serbest atış çizgisine her gidişinde potaya '' eşi ve çocuklarına ithafen '' bir öpücük gönderiyordu. Sonradan bu rutin değişti tabi , merak eden buradan izleyebilir. '' Memleketteki youtube mağdurlarından biriyim , ktunnel dediğin de nedir bilmem '' diyenlerdenseniz kısaca özetleyeyim , Kidd parmak uçlarına hafifce bir öpücük konduruyor ve sonra da elini kalçasına sürüyor :)

Jeff Hornacek: Horny ( bu lakaptan pek hoşlandığını sanmıyorum ) NBA tarihindeki en iyi serbest atıcılardan biriydi. Kariyerinde %88 gibi bir serbest atış yüzdesi var. Her neyse , onun da stili şu ; çizgiye gelir , topu bir kaç kez sektirir ve sağ elini yanağına götürür. Bunun bir çeşit selam olduğu söyleniyor.
Nick Van Exel: Kariyeri boyunca %80'le atan Van Exel de bu kervana katılanlardan. Onu bu listeye alan şey ise kariyerinin son senesinde Spurs'le attığı iki serbest atış ; buyrun buradan izleyin , ağzımız tatlansın :)


Alonzo Mourning: Zo da Malone gibi serbest atış çizgisinde oyalananlardan. Çizgiye gelir , 10 saniye civarı durur, kendisine violation verdirmeye uğraşan rakip koçları ayar eder. Bir kaç kez topu sektirir , bir iki dalavere yapar. En sık rutini de bileğini öpüp alnını şöyle bi temizler.
Jerry Stackhouse:
Bana sorarsanız en tuhaf rituel bu. Stack topu alır , bir kaç kez sektirir ve sonra dizlerini öyle bir kırar ki , yere oturup ( af buyurun ) büyük abdestini yapacak sanarsınız. Ya da daha kibar bir tabirle bir beyzbol oyuncusu kadar kırar o dizleri. Şu resme bakarken benim bile dizlerim sızlıyor yahu.

Anthony Mason:
Onun stilini anlatmak gerçekten maharet istiyor. Elimden geldiğince yapacağım. Şöyle bel hizasından başına doğru topu acaip bir şekilde kaldırır , tuhaf bir biçimde de gövdesini ve bacaklarını kıvırır. Avuçtan destek alarak da topu elinden çıkarır.Artık nasıl bir stilse ... %71'le atıyor onu da söyleyelim. E normaldir tabi.

Kısa Kısa : Steve Smith ve Steve Francis çizgideyken dövmelerine dokunurlar ,annelerine ithafen

Bilmem bilmeyeniniz görmeyeniniz var mı ama Richard Hamilton da topu sağ tarafında bir kaç kez sektirip kibar bir atış yapar. İsabetine laf yok orası ayrı.

Gilbert Arenas da topu şöyle çift el kavrayıp ensesine kadar çekiyor.

Andrew Bogut'un ne yaptığını anlayan beri gelsin.

3 yorum:

Mesut Ulukök dedi ki...

Cevap veriyorum;

Damir Mrsic. :)

Ahmet Melik SUBAŞI dedi ki...

Mesut Serbest atış çizgisinde ...
Çembere doğru bir öpücük gönderdi ...
İçinden bir şeyler söylüyor veee ..
Evet ...
İlk atışta isabet var ...

:)

calvin dedi ki...

hornacek ağlıyor sanki en komik onunki