18 Eylül 2008 Perşembe

NBA 2008-09 Takım Raporu - Atlanta Hawks


Gelenler :
Mike Woodson - Antrenör - (Sözleşme yeniledi)
Josh Smith -F- (Sözleşme yeniledi)
Othello Hunter -F- (Draft)
Randolph Morris -P- (Serbest)
Maurice Evans -G- (Orlando Magic)
Thomas Gardner -G- (New York Knicks)
Flip Murray -G- (Indiana Pacers)

Gidenler:
Josh Childress -F- (Olympiakos)
Lorenzen Wright -P- (Cleveland Cavaliers)
Tyronn Lue -G- (Milwaukee Bucks)
Anthony Johnson -G- (Orlando Magic)

Kadro :
Mike Bibby , Speedy Claxton , Maurice Evans , Thomas Gardner , Al Horford , Othello Hunter , Joe Johnson , Solomon Jones , Acie Law , Randolph Morris , Ronald Murray , Zaza Pachulia ,Jeremy Richardson ,Josh Smith , Salim Stoudamire , Mario West ,Marvin Williams



Tahmini İlk 5 :
PG : Mike Bibby
SG : Joe Johnson
SF : Josh Smith
PF : Marvin Williams
C : Al Horford

Yorum :
Şüphesiz bu yaz Hawks en büyük karı Josh Smith'i kimseye kaptır(a)mamakla yaptı. Yaz bilançosunun negatif hanesinde ise Josh Childress ismi yer alıyor. Onunla yeniden anlaşmak konusunda diğer Josh'ta olduğu kadar şanslı değillerdi ve blöf sandıkları Olympiakos muhabbeti patlak verdi.

Tüm bunları dışında Hawks'ın bana göre yaptığı en büyük hamle Mike Woodson'la yeniden anlaşmak oldu. Ne yalan söyleyeyim , bu adamın oynattığı oyunu ve Hawks'a aşıladığı ruhu seviyorum. Taraftarla bir bütün olmuş , genç ve ateşli bir takımı harikulade motive etmesini biliyor. Tamam belki teknik anlamda hala bazı açıklar var ancak mental anlamda Hawks dört dörtlük bir performans ortaya koydu geçtiğimiz yıl. Bunun en somut delili ise yıllar sonra gelen Play-off ve o play-off'u şampiyon kapatan Celtics'e karşı alınmış 3 galibiyet. Bu hiç ama hiç kolay bir şey değil emin olun.

Avantajları :
İlk beş hakikaten sağlam. Bunu henüz Hawks'ı bu sezon hiç izlemeksizin sadece kağıt üzerindeki mevcut vaziyete bakarak söyleyebilirim. Arka alandaki üçlünün tamamı iyi bir performansla All-Star seviyesine ulaşabilecek ( ulaşmış ) oyuncular. ( Bibby - JoJo - J.Smith ).

Öte yandan Marvin Williams da her geçen gün daha iyiye gidiyor ve kendisinden beklenen patlamaya adım adım yaklaşıyor. Ancak onun başaramadığı patlamayı başarmış bir ismi görüyoruz pivot mevkiinde ; Al Horford NBA'deki ilk yıllarında gayet iyiydi. Hawks'a alışmak bir yana , bu oyundaki rolünü çok iyi biliyor ve tam anlamıyla yerine oturmuş bir taş vazifesi görüyor.

Bunların haricinde takım içi bütünlüğünü seviyorum Hawks'ın. Elele verip bir şeyler başarma konusunda gerçekten iyiler , ki yukarıda da belirttiğim gibi bunu Woodson'a borçlular. (Mesela koç Woodson değil de Isiah Thomas olsaydı bu durum böyle olmazdı ! ) Mental anlamda gerçekten NBA'e fazlasıyla hazırlar.

Savunma bütünlüğü bu yıl da devam edecektir muhtemelen. Hatırlarsanız Hawks geçen sezon tüm NBA'de rakipleri en düşük dış şut yüzdesinde tutan 2 takımdan biriydi (Diğeri Celtics). 3 sayı çizgisinin içine kapandığında bu takıma sayı atmak hakikaten zordu , yeni sezonda da zor olacaktır keza aynı sistem aynı oyuncularla devam etmekte.

Taraftar faktörü elbette yadsınamaz. Hawks'ın ateşli taraftarı geçen yıl gelen başarının ardından bu yıl beklentilerini daha yüksek tutuyor ve daha umutlu. Kombine satışlarının patlaması muhtemel.

Son olarak Flip Murray hamlesinin güzel olduğunu söyleyebilirim. Murray iyi oyuncu ancak Hawks mentalitesine alışır mı işte o konuda şüphelerim var. Ancak genel olarak beğendiğim bir kısadır , JoJo'ya sürpriz bir alternatif teşkil etmesi muhtemel.

Dezavantajları :
Josh Childress piyangosu pahalıya patladı. Onu elde tutabilmek adına dışarıya açılmasına , sağa sola göz kırpmasına pek de müsade etmemeliydiler. Her ne olursa olsun , ortada yanlış bir stratejiyle kaybedilmiş bir yetenek var. Childress bu takımın iyi bir parçasıydı.

Diğer Josh'u da güç bela elde tuttular. Şimdi oturup düşünme zamanı ; kontratının son yılında göze girmek isteyen, yüksek kontrat koparmak isteyen bir Josh mu daha iyi oynar , yoksa güç bela muamma bir kontrat koparmış , nispeten kafası rahat bir Josh mu daha iyi oynar ?

Bu sorunun cevabı Ahmet'e Mehmet'e Josh'a Coni'ye göre farklılık göstermez , tüm NBA'de bu standarttır. Kontratının son yılını oynayan oyuncu coşar. Nitekim bizimki de Josh'tu geçen sene :) Bu sene daha rahat olması muhtemel , 58 milyon doları cebe koymak rahatlık verici olsa gerek :)

Bir diğer dezavantaj olarak , tam anlamıyla oturmaya meyilli iskelete alternatif bench'in şimdilik yetersiz görünmesi. Bence Evans , Childress'ın yerini tutamayacak. Claxton'un durumu belirsiz , Law desen Bibby'nin oyun kuruculuğunun yanından bile geçemez. Hatta sg oynasa yeridir. Salim Stoudamire'ın da bir ara kopma noktasına geldiğini duymuştum , ondan alınacak verim de muamma. Tyronn Lue ve Anthony Johnson gibi tecrübe abidesi iki oyun kurucunun da takımdan ayrılması Bibby'nin büyük ölçüde yalnız kalması anlamına geliyor. Olası bir sakatlıkta dümen bir hayli boş kalacaktır. Claxton'un sağlığına dua etmeliler bence.

Başarının anahtarı :
Kesinlikle sağlıklı bir Hawks. İlk beşin alternatifi Hawks'ı geçen seneden yukarıya taşıyamaz. Savunma istikrarının devamı. Sorumluluk alacak skorerlerin form grafiği büyük önem arz edecek. Bu da kritik bir nokta. Kısacası yükselen Hawks değerlerinin yükselmeye devam etmesi diyebilirim. Onlar da öyle diyorlar zaten ; Rise Up !

Hiç yorum yok: