3 Mayıs 2008 Cumartesi

Sonun Başlangıcı (mı?)


Basketbol dışındaki meşgalem sebebiyle ,son günlerde NBA’i ve genel anlamda basketbolu eskisi kadar ” aktif ” düzeyde takip edemesem de , bir kulağım , bir gözüm , bir elim hep yıllardır tuttuğum bu nabzı tutuyor. En başından beri belliydi TBL’de , EL’de ve NBA’de büyük çekişme olacağı. Her birine tek tek değinmeyeceğim. TBL’de son haftaya değin süregelen büyük çekişmeyi varsın o işin ehli olan Anıl AKSAÇ yorumlasın. Ben bir NBA yazarı olarak geçen gece , play-off trenini güç bela yakalayan Atlanta Hawks’ın , normal sezonun en çok galibiyet alan takımı Boston Celtics’i 103-100 yenerek 4-0 biter denen seriyi 3-3′e taşıdığını örnek olarak göstersem yeterli olur sanırım.

Tüm bu hengamede dikkatimden kaçmayan , üzerine yazmaya değer bulduğum hazin bir son var. Dallas Mavericks …


Büyük proje son bulmuşa benziyor.

2006′da Batıda şampiyonluk ipini göğüsledikleri güne dek devam eden gelişim ve büyüme süreci , finalde Miami Heat’le oynadıkları ikinci maçın sonuna dek devam etti desem yeridir. O andan sonra ne oldu bilemiyorum ama o günden bugüne izlediğim Mavericks , tüm pozitif takviyelere rağmen eski Mavericks gibi değil.

NBA finalleri tarihinde emsali az görülmüş bir şekilde 4 maç peşpeşe kaybeden Mavericks şampiyonluğu Heat’e adeta hediye ettiği o günlerden bugüne hala kendine gelememişe benziyor. Normalin biraz üstünde denilebilecek performans ivmesi , bu sezon normal sezonun ortalarına doğru iyice aşağılara indi. Sezon ortasında yapılan Kidd hamlesi takımda bir ” Adrenalin ” etkisi yapsa da bu çıkış Mavericks’in normal sezonun son günlerine dek ” play-off’a katılamama ” korkusunu ensesinde hissetmesine engel olamadı. Zaten halihazırda cadı kazanı gibi fokur fokur kaynayan Batı konferansında Mavericks 7.sıradan güçbela play-off’lara katılma hakkı kazandı ve normal sezonu Lakers’ın ardından ikinci sırada kapatan Hornets’e 4-1′lik skorla elendi.

Yıllardır NBA’de kafaya oynayan Mavericks , son sezon gösterdiği müthiş çıkışla Batının zirvelerinde uçmaya yeni yeni başlayan Hornets’e karşı sadece bir maç kazanabildi.

Serinin teknik boyutu çok geniş , bunu uzun uzun kaleme alıp sizleri yormak istemem. Açık ve dürüst konuşmak gerekirse ben de zaten bu seriyi teknik analiz yapabilecek kadar iyi izle(ye)medim.

Bu yazıda vurgulamak istediğim şey son yıllarda Teksas’ta fırtınalar estiren bu takımın ” yolun sonu ” deme raddesine gelmesidir , hatta ” yolun sonu ” demesidir.

Takımı çıkaran ve nihayetinde batıran Avery Johnson , geçtiğimiz hafta Mavericks’ten ayrıldı ve hatta kovuldu. Bu zaten beklenen bir şeydi. Esas şok şu günlerde yaşanacağa benziyor. Takımını Batı’nın en iyileri arasına , kendisini de All-Starlığa yükselten Josh Howard‘ın bugünlerde topun ağzındaki isim olduğunu bilmek gerçekten düşündürücü. Hele ki Howard’ın özel hayatının da etkisiyle konsantrasyon sorunu yaşaması ve Nowitzki’nin de durumu kabullenircesine pervasız demeçler vermesi Mavericks’in kendi içinde düştüğü durumu aslında gayet güzel açıklıyor.




Dirk umutsuz , Howard yolcu , Kidd bir takımı tamamıyle sırtında götürebilecek kadar dinamik değil. En azından C.Paul’ün hızına yetişemediği ve ilk turda tek maç kazanıp elenmeye seyirci kaldığı aşikar. 3 silahşöründen ötede Mavericks’in coach koltuğu da boşta.

Şu manzaraya bakıldığında bir kaç yıldır süregelen ve Mavericks’i şampiyonluğun eşiğinden tutun da bugünlere kadar getiren o dalgalı süreç bugünlerde sona ermişe benziyor.Şimdi yeni bir koçun , eğer giderse Howard’ın takasıyla gelecek yeni isimlerin eli kulağında. Bu şimdilik Kidd & Nowitzki ve diğerleri manzarasına gebe Mavericks’in çehresini değiştirip yeni bir ufka yelken açtırabilecek bir durum gibi gözüküyor.

Bakalım Mavericks dibe vuruş misali yeniden yükselişe mi geçecek , yoksa NBA meraklıları yeni yeni doğmaya yüz tutmuş bir ekolün bir süredir fokur fokur kaynayan ” Batı kazanı ” nda eriyip gidişine mi şahit olacaklar ?

Sevgi ve hoşgörüyle kalın …Ahmet M.SUBAŞI
BasketbolTurkiye.com kurucusu & Basketbol Yazarı
ahmetmeliksubasi@basketbolturkiye.com

Bu yazıyla ilgili yorum , görüş ve serbest diyalog için :http://www.basketbolturkiye.com/forum/showthread.php?p=142964#post142964

Hiç yorum yok: