19 Mayıs 2008 Pazartesi

Celtics Doğu finale , Cavaliers Nakavt !

NBA Playoff'larında nefes kesen düellolardan bir diğeri de dün akşam itibarıyle Celtics'in zaferiyle noktalandı. Lebron ve arkadaşları bu kez geçen sezonki kadar ileriye gidemediler. Malum geçen sezon bir '' hiç '' olan Celtics 1 sezonda gösterdiği muazzam gelişimle bir anda NBA'in normal sezonda en çok maç kazanan takımı haline , bir diğer deyişle tablodaki manzaraya göre en iyi takımı haline geldi ve aynı Celtics geçen sene Doğu'nun en iyisi olup finalde Spurs'e elenen Cavaliers'ı saf dışı bıraktı.

Aslında burada enteresan olan Cavaliers'ın elenmesi değil , ( buna biraz sonra değineceğim ) Celtics'in maksimum maç kaybetme sayısıyla Doğu finalini görmesiydi. Daha ilk turdan Hawks'a 3 maç kaybettiler ve seriyi 7. maçta kazandılar. Aynı senaryo Cavaliers serisinde de geçerliydi ve onları da 7.maçta evlerinde 97-92'lik skorla geçtiler. Netice itibarıyle Celtics Doğu finaline , Magic'i çoktan eleyip beklemeye geçmiş , iyiden iyiye dinlenmiş diri bir Pistons'un karşısına 13 stresli maçın ardından çıkacak.





Pistons'un tüm aksiliklere rağmen dipdiri , gepgenç bir Magic'i büyük ölçüde '' tecrübe '' nüansıyla 4-1 gibi bir skorla yıktığını düşünürsek Celtics'in işinin hiç de kolay olmayacağını söyleyebiliriz.

Doğu finalinde , Doğu'nun savunmasıyla , oyun düzeniyle , disipliniyle , istikarıyla ekolü haline gelmiş bir Pistons'la , 1 yılda kaydettiği muhteşem gelişimle ( ki bu gelişim Danny Ainge'e yılın yöneticisi ödülünü kazandırdı ) bu tahta gözdikmiş eski hanedan Celtics'in müthiş kapışmasını izleyeceğiz. Bana sorarsanız ben bu seriyi Lakers - Spurs , Lakers - Hornets , efendime söyleyeyim Pistons - Lakers ve hatta Celtics - Lakers serisini izlemeye bile değişmem ! Dişe diş , kana kan dediğin mücadele savunmayla olur benim nezdimde. Doğu finalinde NBA'in en iyi savunma yapan 2 takımı karşılaşacak !

Celtics'in yola bu şekilde devam edeceğini vurguladıktan sonra bir de ardında bıraktığı Cavaliers'a göz atalım. Lebron'un yaptığı iş tamamıyla taşıma suyla değirmen döndürmeye benzemeye başladı. Yani Lebron da olsa bu adam bir insan , ondan tek başına bir takımı NBA şampiyonluğuna taşımasını beklemek değil hayalcilik resmen yüzsüzlük ! NBA'in en iyi bir kaç oyuncusundan biri haline gelen Lebron , takımı başarısız olunca haliyle '' Çıplak kral '' , '' Sahte Kral '' gibi ithaflara maruz kalıyor. Yahu etmeyin eylemeyin , hırsızın hiç mi kabahati yok ?

Mike Brown'a bakınca hakikaten tiksinir oldum artık. Bir takım , bir camia , bir şehir , NBA'in 30 parçasından biri tamamıyle bir adamın üzerine yıkılmış olmamalı.

Cavaliers hücumları o kadar sıradan , o kadar bayağı , o kadar yavan ki ... Topu Lebron getiriyor , hücumu Lebron başlatıyor , Lebron bitiriyor. Bire birde geçemediği adam yok zaten , 1-2 manevrayla rahatlıkla içeriye dalıyor ; ya bitiriyor , ya faüle maruz kalıyor , ya top kaybediyor ya da 3-4 kişilik sıkıştırmalardan bunalıp herhangi birine rastgele bir pas çıkarıyor ! Kaldı ki Lebron her topu egoist olduğu için değil , mecbur olduğu için kullanıyor !

Yahu böyle bir düzen , hatta dümen üzerine kurulu bir takımın NBA Şampiyonluğu hayalini kurması hakikaten hayalciliktir be !

Ara sıra Gibson ( ki ben ona fiziği itibarıyle hiç güvenemiyorum ) , arada bir Ilgauskas , bazen de mahalle maçlarında ezikleri oynayan çocuklar gibi '' bir basket atınca sevindirik olan '' diğerleri Lebron'a katkı sağlıyor o kadar ! O da ara sıra yani !

Oyun kurucu lazım diye bas bas bağırdılar aylarca , nihayetinde Delonte West'i kadrolarına kattılar ama nafile. West'in yaptığı en iyi şey bazı hücumlarda topu rakip yarı sahaya taşıyarak neticede bir insan olan Lebron'un nefes almasını sağlamaktan ibaret ! Top yarı sahaya geldikten sonra yine Lebron'da patlıyor zaten.

Hughes'in son halinden iyidir deyip Sczerbiak'ı onun yerine koydular ama şimdilerde eminim pişman olmuşlardır. Keza Hughes Lebron'a şu an takımdaki adamların hepsinden çok daha iyi destek oluyor , hatta zaman zaman tek başına o sorumluluğu alıyordu. Şu anki Cavaliers düzeninde Lebron'u onun kadar rahatlatan bir oyuncu göremiyorum ben.

Velhasılkelam Lebron'un Cavaliers'ta aldığı sorumluluk kahramanlıktan , süperstarlıktan ötede resmen amelelik ! Yukarıda da belirttiğim gibi , burada kabahat Lebron'da değil.

Cavaliers yönetimi ve teknik ekibi Lebron'u , Lakers'ın Kobe'yi kullandığı gibi , Celtics'in Pierce'ı kullandığı gibi , vaktiyle Bulls'un MJ'i kullandığı gibi kullanmasını beceremiyor. Yahu Michael Jordan diyorum var mı daha ötesi ? Onun etrafında bile adam akıllı top getirebilen bir J.Paxson vardı , NBA tarihinin en iyi takviye kuvvetlerinden biri olarak anılan S.Pippen vardı , her ne olursa olsun sahaya yüreğini koyan bir D.Rodman vardı ! Kobe'nin ve Pierce'ın etrafındakileri hepimiz biliyoruz zaten.

Neyse , diyeceğim şudur ki bu mantaliteyle Cavaliers , Iverson'lu Sixers'ın Lakers'a , Kidd'li Nets'in Spurs'e , ve tıpkı geçen sene olduğu gibi yine kendilerinin , yani Lebron'lu Cavaliers'ın Spurs'e döküldüğü gibi harcanır gider. Doğu'nun en iyisi olsalar bile içinden çıkılmaz hale gelmiş bir Batı'da herkesi harcayıp finale yükselmiş takımı tek bir adamla ( bu adam Lebron da olsa ) 4 kez yenmeleri imkansıza yakındır. Kaldı ki Doğu'da en iyi olmak da Magic gibi , Hawks gibi yükselen değerlere nazaran git gide zorlaşıyor.

Cavaliers'ın Batı konferansında yer aldığını düşünmek bile istemiyorum , herhalde play-off'a bile güç bela katılırlardı.

Sevgi ve hoşgörüyle kalın
Ahmet M.SUBAŞI
BasketbolTurkiye.com kurucusu & Basketbol Yazarı
ahmetmeliksubasi@basketbolturkiye.com

Hiç yorum yok: