16 Mayıs 2008 Cuma

Düellolar nefes kesiyor !

NBA Play-off sürecinde günler geçtikçe , maçlar oynandıkça , iyi geçirilen sezonun ardından play-off yoluna umut dolu giren takımlar bir bir dökülmeye başladı. Güçlülerin güçsüzleri acımasızca ezdiği bu furyanın ilk kurbanları Magic , Rockets,Mavericks gibi kendi konferanslarında final hedefleyen takımlar oldular. Yarı final serileri tüm hızıyla devam ededursun , bu aralar tüm o karmaşasına rağmen Pistons kaşla göz arasında konferans finallerine adını yazdıran ilk takım oldu. Yani Doğu'nun en iyi 2 takımından , NBA'in de en iyi 4 takımından biri olmayı garantiledi gibi bir şey. Magic'le fazla oyalanmadılar ve seriyi 5 maçta bitirerek an itibarıyle 3-2 Celtics üstünlüğüyle devam eden Celtics - Cavaliers serisini beklemeye başladılar.
Devam eden serilere şöyle bir göz atıldığında , geriye kalan 3 play-off serisinden 2 tanesinin '' erken final '' havasında geçtiğini görüyoruz. Enteresandır ki bu iki seri de batı konferansında oynanıyor. Jazz vs. Lakers , Hornets vs. Spurs ... Bu 4 takımdan hangi şekilde bir batı finali kombinasyonu oluşturursanız oluşturun farketmez. Keza bu sefer yukarıda söylediğim gibi '' Güçlü olan güçsüz olanı eziyor. '' olayı pek de geçerli değil

Takımların her biri birbirinden güçlü , tecrübeli ve kararlı ekipler. Birinin diğerinden güçlü olduğunu iddia edebilmeniz için çok ince nüansları yakalamış olmanız , ve '' bu bundan daha güçlüdür '' diye ifade edeceğiniz tezinizi o ince nüanslarla ıspat etmeniz gerekiyor.


Her neyse sözü fazla uzatmayayım , Lakers son maçla birlikte seride 3-2'lik üstünlüğü yakaladı ve bu gece oynanacak maçla Batı finaline uzanmayı hedefliyor. Ancak gelin görün ki maç Salt Lake City'de , yani Utah'ın evinde oynanacak. Utah seyircisinin play-off performansını bilmeyen yoktur sanırım. Lakers her an her şeyi yapabilecek bir takım gibi gözükse de maç Jazz'e daha yakın. Erken final havasında bir son raundu , 7'inci maçı izlememiz muhtemel.

Son raund ya da erken final niteliğindeki bir maç için Jazz serisini beklemeye gerek yok aslında. San Antonio Spurs bu gece evinde oynadığı Hornets maçını 99-80'lik skorla kazanarak seriyi son maça taşıdı. Takımlar 19 Mayıs günü New Orleans'ta kozlarını son kez paylaşacaklar ve bir taraf şampiyonluk hayallerine veda ederken , diğer taraf Batı finalinin yolunu tutacak. Bu maçın tarihe geçme olasılığı çok yüksek , amman kaçırmayın derim.

Serinin enteresan bir tarafı var. Hangi takım evindeyse o takım rahat kazanıyor , farklı kazanıyor. Şimdiye dek oynanan 6 maçta elde edilen minimum fark 11 ! Bu fark ilk maçtan itibaren sırasıyla 19 , 17 , 11 , 20 , 22 ve 19 şeklinde süregeliyor.

Bu perspektiften bakıldığında , 19 Mayıs gecesi felaketin bağrından kopup NBA'in desteğiyle ayağa kalkmış , Hornets ile moral bulmuş , C.Paul gibi bir kahraman edinmiş New Orleans & Oklahoma milletinin sahayı Spurs'e bir kez daha dar etmesi işten bile değil. Sonradan sonraya buldukları bu fırsatı , Batı konferansını 1'inci sırada tamamlayıp Mavericks gibi bir takımı 4-1'le geldikleri bu raddeyi kendi evlerinde yitirmemek adına ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarından eminim. Ancak şöyle de bir durum var ki bu Spurs çok tecrübeli , çok uyanık , tilki gibi , çakal gibi bir takım. Onlar da '' Son şampiyon '' sıfatıyla yüzdürüp yüzdürüp kuyruğuna getirdikleri bu sezonu elleriyle Hornets'a teslim etmek istemeyeceklerdir. Spurs'ün muhtemel bir Ali Cengiz oyunu Hornets'a acı bir tecrübe tattırabilir.


Bu maç hakkında yürütebileceğim yegane mantık ; bu kez öyle 19'lu 20'li farklarda gezinmeyeceğimizdir. Bu maç uzayabilir bile !

Gönlüm Hornets'in kazanmasından yana , ama bu bir destek değil. Keza Spurs'ü de Pistons'umun can düşmanı olmasına rağmen seviyorum. Bu lig , Spurs gibi , Pistons gibi , Celtics gibi savunmacı takımların muazzaam taktik ve stratejileriyle güzel ! Ben şahsen Hornets'in böyle güzel geçirdiği bir sezonu en azından batı finaliyle taçlandırmasını istiyorum. Babamın oğlu değiller ama neticede hakettiler , hem takım olarak hem de felaket yaşamış bir halk olarak. Spurs bir sezon da dinleniversin , finalde farklı bir şeyler görelim canım !

Hakettiler ve kazacanaklar ! Bu cümle bana hiç ama hiç yabancı gelmiyor ... ? Ah , evet şimdi hatırladım. 2 sezon önce yarı finale çıkan Hornets değil Mavericks olmuştu. Tıpkı şimdiki Hornets gibi sezonu batı konferansında zirvede tamamlamışlardı ve play-off'larda da dolu dizgin gitmekteydiler. Tıpkı bugün olduğu gibi o zaman da kıran kırana bir seri oynanıyordu ve iş son maça kalmıştı. Mavericks @ Spurs ...

O gece maçı izleyemeyeceğim için içim içimi yiyordu resmen. Erken yatmam gerekiyordu , odamdaki Dirk Nowitzki posterine şöyle bir bakıp buna benzer bir cümle kurmuştum ; '' Hakettik ve kazanacağız ! '' Nitekim Nowitzki ve arkadaşları ( daha sonradan gördüğüm itibarıyle ) feci bir hakem kombinasyonuna rağmen uzatmalarda ( yanlış hatırlamıyorsam ) 116-111'lik skorla Spurs'ü saf dışı bırakmayı bilmişti.

Odamda bir Chris Paul posteri yok , ancak burada sizin huzrunuzda bunu söylemekten geri durmayacağım. Hornets biraz daha fazla hakediyor gibime geliyor ama seriyi ( ve tabii ki Jazz - Lakers serisini de ) her kim kazanırsa kazansın , izleyici olarak bu işten en karlı biz çıkacağız gibi gözüküyor.

Sevgi ve hoşgörüyle kalın...


Hiç yorum yok: