13 Mayıs 2008 Salı

NBA'e kuşbakışı

NBA'e uzak kaldığım , daha doğrusu kalmak zorunda olduğum şu günlerde bakıyorum da , ligde harbici fırtınalar kopuyor yahu.

Dallas Mavericks - Avery Johnson'un ardından Phoenix Suns - Mike D'Antoni flörtü de sona erdi. Flörtten ziyade buna bir ekol de denilebilir ( Tabii ki de Suns'tan bahsediyorum ! ) Run & Fun tutmamışa benziyor. Fare - Dağ misali pek de bir yankı teşkil etmese de biz de kendi çapımızda yıllardır bas bas bağırıyoruz '' Hücumla maç kazanılır , savunmayla şampiyonluk kazanılır '' diye. D'Antoni bu gerçeği kabullenmiş olsa gerek , Shaq'in gelişinin ardından işler biraz daha ağırlaşıp rayına oturur gibi oldu ama sonradan sonraya tutturulmaya çalışılan bu mayanın yoğurdu pek bir ekşi oldu. Phoenix Suns zorlu Batı konferansında sıradan bir takımmışcasına ilk turdan kaybolup gitti.



Steve Kerr'ün koç koltuğuna kimi oturtacağı şimdilik merak konusu , ancak yeni sezonda Suns'ın eskisi kadar hızlı olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Gitgide yaşlanan Nash ve Shaq'in aynı hızdaki ve mantalitedeki Suns'a tahammülü kalmamış olsa gerek. 1-4-5 perspektifinden bakıldığında , Nash-Amare-Shaq üçlüsünün ortalama tempoda bir hücum sisteminde en azından şimdiki grafiği yakalaması muhtemeldir. Daha fazlası için savunma yapmak zorundalar. Okuyanlar bu konudaki fikirlerimi ve takıntılarımı bilirler , o yüzden şimdilik kısa kesiyor ve yaz döneminde bu durumu kaleme almanın sözünü vererek NBA'e kuş bakışı turuma devam ediyorum.

Ne hoş tesadüftür ki Suns misali atmaktan başka hiç bir şey düşünmeyen Nuggets da tek bir play-off galibiyeti alamadan sezonu kapattı. Artık gelecek sezona kadar Seattle'a bir maçta attıkları 168 sayıyla avunur dururlar herhalde. Daha önceden ipi çekilen Camby'nin ardından Carmelo Anthony , Chucky Atkins , Eduardo Najera gibi isimler de takas dedikodularına karıştı. Ayrıca Iverson üzerinde de yoğun bir kamuoyu baskısı oluşmuş durumda.




Tüm bunların sebebi belli ; tüm sezon ve play-offlar boyunca savunma yapmayan Nuggets'in bugün itibarıyle kamuoyuna herhangi bir savunma arz edemeyecek kadar aciz bir duruma düşmüş olması ! Hem de basketbolun temel mantalitesini , fundamentalini öldürdüler dedirtecek ölçüde başıboş bir edayla buna göz yummuş , Coach'undan en kısıtlı süre alan oyuncusuna kadar basketbolu katletmiş bir Nuggets'in !

Tahmin edeceğiniz üzere Camby'i bu çemberin dışında tutuyorum. Bu takımda herkes onun kadar iyi savunma yapsaydı , onun kadar rasyonel ve profesyonel olmayı başarabilseydi Nuggets kafaya oynardı.

Tüm gözlerin üzerinde olduğu Celtics'te işler normal sezonda gittiği kadar iyi gitmiyor , ancak istikrar ve dirençle yola devam ediyorlar. İç sahadaki şovun aksine deplasmanda dökülme gibi bir moda var Boston ekibinde , bu da onlara daha 11'inci play-off maçında 5'inci mağlubiyete maloldu. Böyle giderlerse finalde diri bir takıma karşı şampiyonluk hayalleri kurmaları çok zor gibi gözüküyor. Şimdilerde Lebron ve tayfasıyla başetmekle meşguller.

Hawks demişken , helal olsun demek istiyorum müsadenizle. İşte doğru strateji , işte istikrar , işte savunma , işte başarı. Hawks'ın parlak bir gelecek için sadece bir kaç tane rötuşa ihtiyacı var , bu istikrarla revize olmaya devam etmeleri halinde Doğu'da güneşin Atlanta'dan doğması muhtemel. Sezon içerisinde muazzam savunma yaptılar , hücum dümeninin başına Mike Bibby'i getirdikten sonra da hücum-savunma dengesini biraz daha netleştirdiler , daha da önemlisi Draft seçimlerinde ve takas hamlelerinde neredeyse hiç hata yapmadılar ! Bugün takımın belkemiğini oluşturan Joe Johnson , Josh Smith , Marvin Williams , Mike Bibby , Al Horford gibi isimlerin tamamının takas ya da Draft yoluyla takıma katıldıkları düşünüldüğünde bu gerçek bir nebze ıspat edilmiş bulunuyor sanırım. Şimdi tek ihtiyaçları biraz daha zaman ve gerçek bir lider. Hawks'ın yaz döneminde neler yapacağı merak konusu.

Batı'da en korkunç takım an itibarıyle Lakers gibi gözüküyor. Görünen köy kılavuz istemez , o yüzden fazla detaya girmeyeceğim. Kobe play-off'lar boyunca sağlıklı kalır ve her gece böyle mucizelere imza atmaya devam ederse , Odom-Gasol desteği ve tabiiki de Phil Jackson faktörüyle parmağına bir şampiyonluk yüzüğü daha takabilir. An itibarıyle Lakers'ın 4 maç kaybedip elenebileceği takım yok gibi Batıda , ama gene de rakiplerin Jazz , Spurs , Hornets gibi takımlar olduğunu unutmamak gerek.


Kobe MVP'liğinin yanına bir de en iyi savunma beşine seçilme başarısını koydu , bu konudaki yorumum sadece tek cümleden ibaret : '' Bu adam tarih yazıyor.''



Takaslara falan fazla girmeyeceğim keza bunlar yaz boyunca böyle uzar gider. Şu aralar Carmelo Anthony + Marcus Camby = Dirk Nowitzki sadaları duyuluyor uzaklardan ama herhangi bir kesinliği yok. Bir Mavericks sempatizanı olarak '' Hay hay '' derim şahsen , Melo'nun tüm sorumsuzluğuna ve savunma özrüne rağmen hala büyük bir süperstar olduğunu düşünüyorum. Camby hayranlığımı bilenler bilir , bilmeyenler de bu yazıdan fikir yürütebilir.Dirk adına da üzülürüm , Nuggets gibi bir takımda AI'la yanyana oynayacağı için. Gelin görün ki o da 30'una geldi artık , Mavericks yol verse şaşırmam ama şimdilik zor bu iş.

Son olarak Hornets'e dikkat edin , bu adamlar işi çözmüş diyor ve klavye başında uyuyakalmadan son noktamı koyuyorum.

Yakın zamanda yenilenen blog'umda görüşmek üzere.

Sevgi ve hoşgörüyle kalın ...
Ahmet M.SUBAŞI
BasketbolTurkiye.com kurucusu & Basketbol Yazarı
ahmetmeliksubasi@basketbolturkiye.com

Hiç yorum yok: