3 Kasım 2008 Pazartesi

| NBA 3 Kasım | Bulls @ Magic |


Önsöz :
Sezon başları bir tuhaf olur NBA'de. Bir şeyleri kestirmek çok güçtür. Daha zoru , içinizdeki mevcut tabuları yıkıp resetlediğiniz istatistiklerden yoksun bir zihinle , duru bir şekilde öngörüde bulunmaktır. Buna en bariz örnek 2006'da şampiyon olan Miami Heat'in 2007 ve 2008 sezonlarında dökülmesidir. Bu sezonların başlangıcında '' şampiyon '' olarak hatırladığımız Heat'i her maçta favori görüp aldanmamız işte bu yanılsamalardan bir tanesiydi.

Şimdi geldi aklıma , geçen yıl sezon başlarında Mavericks'e Hawks karşısında -6 açmışlardı da , telefonlara sarılmıştım aman arkadaşlar kaçırmayın diye. Tabi biz Hawks'ı bir önceki yılın sezon sonundaki haliyle hatırlıyorduk , çıkışa geçip play-off'lara kadar giden Haliyle değil Hawks o maçı kazanmıştı.

İşte bu yüzden , şu maçı kestirmek bir hayli zor.

Ancak geride kalan maçlarla birlikte bir şeyler de az çok netleşmiş durumda.
Magic ihtişamlı bir sezon açılış töreni yaptığı maçta Hawks 99-95 kaybetti. Bir sonraki maçta da Grizzlies'a deplasmanda Gay'in son saniye basketiyle 86-84 kaybettiler. Tam herkes '' ne oluyor yahu ? '' derken iç sahada gelen 121-103'lük Kings galibiyetiyle Magic nihayet sezona merhaba diyebildi.

Öte yandan 7 sayılık handikapla underdog gösterilen Bulls ise sezona iyi bir başlangıç yaptı. İlk maçta Bucks gibi bir takımı 108-95'le rahat geçtiler. İkinci maçta şampiyonluğun en güçlü favorisi Boston'a 96-80 kaybettiler ve son maçta da Magic'i yenen o Grizzlies'i 96-86'yla geçtiler.

İşte bu bilgilerin ışığı , bu gece sahadaki manzarayı kestirmemiz kolaylaştırıyor diyebilirim.

Ancak doğru pick için biraz daha derine inmek gerek.

İlk beşler :

Chicago Bulls :
PG :
Thabo Sefalosha
SG : Derrick Rose
SF : Luol Deng
PF : Drew Gooden
C : Tyrus Thomas

Orlando Magic :
PG :
Jameer Nelson
SG :Hedo Turkoglu
SF : Mickael Pietrus
PF : Rashard Lewis
C : Dwight Howard

İstatistikler :
CHI-ORL

- Sayı/Maç +
- Atış % +
+ S.Atış % -
+ Savunma -
+ Ribaundlar -
- Top kaybı +
+ Bench -

Yorum :
Bulls formuyla daha ağır basıyor. Öte yandan pota altında Magic'ten çok daha çevik ve diri kalacakları aşikar. Keza Thomas , Noah , Gooden gibi isimler Bulls'u , Battie ve Howard'ın sırtladığı Magic boyalı alanından daha sıkı kılıyor. Zaten ribaundlarda da Bulls'un üstünlüğü istatistiklerde gözüküyor.

Bulls uzunlarının genç , iri , dinamik ve agresif tutumu , zaman zaman Battie'den aldığı destek dışında bu alanda yalnız kalan Howard'ı zor durumda bırakabilir. Zor durumdan kasıt faül problemi de olabilir. Israrla içeriyi zorlayan , delici bir kimlik peşindeki Bulls Magic'i bu alanda daraltabilir diye düşünüyorum.

Öte yandan her iki takımın da arka alanı bir hayli zengin gözüküyor. Hinrich'i Rose'la takviye eden Bulls oyun kurucu avantajını en iyi şekilde kullanadursun , kontratı kapan Deng ve henüz kapamayan Gordon arka alanda canla başla mücadele edip iyi işler çıkarıyorlar. Nocioni ve Hughes'la beraber Bulls ekmeğini büyük ölçüde bu rotasyondan çıkarıyor.

Kafa kafaya karşılaştırma yapıldığında ortaya çıkan manzara şu :

* Bulls uzunlarıyla savunuyor , kısalarıyla atıyor.
* Magic ise nispeten daha orta noktaya yakın bir skor dengesine sahip ancak yine de takımın bir numaralı ismi Dwight Howard.

Bu anekdot Bulls pickini cazip kılıyor. Bulls pota altında Howard'ı sıkıştırıp hücumda da delici özelliğiyle onu biraz olsun faüle zorlamayı başarabilirse kafa kafaya bir maç oynayabilir ve nihayetinde gülen taraf olabilir. Hughes'ün yokluğunda arka alanı Gordon'la harikulade takviye edebilirler. İç saha avantajıyla maç Magic'e yakın gibi de dursa , 8 farklık bir galibiyet şu şartlarda zor gözüküyor. Bulls'un kazanma ihtimalini ve maç istatistiklerini göz önünde bulundurarak +7'lik handikapı öneriyorum.

Korktuğum tek şey , Magic'in kazanırsa farklı kazanacağı ihtimali. Keza sezon başlarında maç son anlarda koptuktan sonra rakip takım fazla da diretmiyor , salıveriyor malumunuz. Taktik faüllerle falan ucu ucuna kaçırabiliriz pick'i , buna rağmen taktik faüle kadar gelecekse maç , zaten handikap dahilinde biter diyerek noktayı koyuyorum.

Pick : Bulls +7
Stake : 7.50

Hiç yorum yok: