6 Ekim 2009 Salı

Airline Manager

Facebook'taki oyun çılgınlığının son halkalarından biri.

Ben aslında ogame'le başlayan bu tip furyalara pek meraklı değilimdir. Ancak meslek gereği ister istemez ilgi duyduk Airline Manager'a. Sanal ortamda da olsa , gerçeğe nispeten oldukça sığ kalsa da netice itibarıyle bir havayolu şirketi yönetiyorsunuz.

Ekşi sözlükte zannediyorum 20 sayfa civarı yazılıp çizilen var oyun hakkında. Detaylı bilgi için oraları karıştırmakta fayda var. Keza ben ince tiyoları başta ekşi sözlük ve takıldığım 1-2 forum olmak üzere bir kaç kaynaktan edindim. Meraklısına sunulur :


- Oyunda en karlı uçak kesinlikle ERJ190. Nedenini sormayın , uzun uzun anlatmayayım şimdi. Bunda bağımlı bağımsız bir sürü değişken etkin rol oynuyor. Uçağın gidebildiği maksimum mesafe , birim yol başına tükettiği yakıt , yolcu kapasitesi , bakım ve personel giderleri , kısacası getirisi ve götürüsü hesaplandığında denklemden en sıkı karı bırakan uçak ERJ190. O yüzden filonuzda en azından 4.500 kilometreye kadar olan , talebi ( demand ) yüksek tüm destinasyonlara en az 2 tane ERJ koyun derim. Bunu sağladığınızda en az 100 tane uçağınız olmuş olur tahminim.

- Bunun haricinde orta mesafeli uçuşlar için ben 757'yi gayet sevdim açıkçası. 200 yolcu kapasitesiyle talebi yüksek ve mesafesine uygun ( 7.222 km civarı ) seferlerde 600.000 dolardan aşağı kar bırakmıyor.

- Uçacağınız hatları seçerken kullanabileceğiniz link : http://airlinemanager.co.cc/?distance=4500&departure=New+York&show=100&page=1 ,. Kesinlikle çok işe yarıyor.

- Uçak aldıktan sonra rota seçerken demand'ın ( talep ) %100e yakın olmasına dikkat edin. Ama bu demek değil ki %90 olan bir sefer kar bırakmasın. İşte burada advertising ( reklam ) olayı devreye giriyor. Fiyatı günlük 20.000'i aşmadığı sürece Billboard reklamlarını 5 günlük peşinen alın , her seferiniz full yolcuyla gidiyor. Verimlilik önemli.

- YAkıt olayına gelince. Yakıt alım satımı gibi bir şey yok. Sadece alıp stokluyorsunuz. Pazartesi ve Perşembe günleri '' Halk günü '' geyiklerine düşecek kadar ucuzluyor yakıt ve reklam. Mümkünse bugünlerde 400-500 dolardan bol bol yakıt stoklayın ki yakıt fiyatlarının 2.300 dolar olduğu günlerde uçaklarınız yerde kalmasın.


- Aynı şey reklam için de geçerli.


- Uçak aldığınız zaman rota belirlerken rotanın uçağın maksimum mesafesine yakın olmasına dikkat edin. Örneğin ERJ'ler en fazla 4448 km gidiyor. Son ERJ'm için Dakar - Sarajevo hattını seçtim , sanırım 4300 km. civarıydı. Bunun haricinde demand'a dikkat ediyoruz bildiğiniz üzere. Bilet fiyatı alan vergisi gibi değişkenler de önemli.

Tüm bunların hesabını kitabını denklemlerle çıkaran matematik dehası ve oyun hastası arkadaşlar var. Ben henüz o kadar ciddiye alamadım olayı :)

Demandı yüksek , popüler rotalar için Flight menüsündeki Find Route seçeneğini kullanın.

Gel gelelim menülere :

Overview : Genel görünüm. Burada şirketinizin genel grafiği , Toplam uçuş sayınız , toplam yolcu sayınız , itibarınız ( Reputation ) , hisse değerleriniz , kar/zarar durumunuz vs. gözükür. Sol taraftaki sekmelerde Start Over'a dikkat edin , keza oyunu resetlemeye yarayan sekmedir.

Fuel : Yakıt satın aldığımız menünün ta kendisi.

Fleet : Filomuzu gördüğümüz ve buy aircraft seçeneğiyle yeni uçak aldığımız menü.

Flight : En sık kullandığımız , uçuş menümüz. Buradan mevcut uçuşların durumlarını ve sürelerini görebiliyor , yeni uçuşlarımızı başlatabiliyoruz. En alttaki start all routes düğmesi bir anda 20 uçuşu birden başlatabildiğimiz düğme. 400 uçağınız olunca tek tek tıklamak uğraştırmasın diye ;)

Maintenance : Bakım menüsü. Auto Maintenance'yi on yapmanız durumunda otomatik yapılır. Ki ben de bunu öneriyorum diğer türlü uğraşılmaz keza.

Staff : Personel menüsü. Maaşlara buradan zam yapıyoruz ve personelin moral durumunu buradan denetliyoruz.

Stock : Hisse senedi vs. finansal mevzular.

Board : Forum.

Mailbox : Posta kutunuz. Diğer havayolu şirketi sahibi dostlarınızla buradan paslaşabilir , gelen kargo tekliflerini karşılayabilirsiniz.


Kargo demişken , pek karlı bir iş değil. Sadece prestij kazandırır. Ondan ziyade bir de Miami - Güney Amerika tarzı kargo tekliflerine dikkat edin. En azından ne taşıdığınızı bilin. Bazen içerik belirtmeden taşıma yapıyorlar ve denetlemelerde aslında içeriğin uyuşturucu olduğu ortaya çıkıyor. Ceza yiyorsunuz falan ... Aman dikkat ...

Oyun genel hatlarıyla böyle. Sıkıcı tarafı aslında herkesçe çözülmüş bulunan bu tiyoları bildiğiniz sürece neredeyse hiç zarar etmemeniz. Yani oynanışı aslında gayet kolay. Saran tarafı ise küresel bir şey olması , yani ne bileyim dünyayı bir bütün olarak görüp birbirine bağlamanın tuhaf bir çekiciliği var. Aynı zamanda gerçek zamanla paralel olduğu için , uçuşlarınızı takip etmek stratejiler geliştirmek hisse alıp satmak rekabet etmek oldukça keyifli oluyor.

En azından bilgisayar başında bir iş yapıyorsanız , arasıra bir nefes alıp gülümsemeniz için hoş bir oyun.

Benim gibi PC'ye her daim bakabilme imkanınızın olmadığı bir meslekle meşgulseniz uzun uçuşları tercih edin. 7-8 saatte bir tık yetiyor.

İyi oyunlar ;)

Hiç yorum yok: