16 Nisan 2016 Cumartesi

Play-Off ve beklentiler


Bu sezon 21.97 milyon normal sezon bileti satarak rekorunu 45 bin bilet daha arttıran, yıllık 2.4 milyar dolar yayın geliri elde eden ve henüz geçen yıl 63 milyon dolar civarındaki salary cap limitini yürürlüğe girmesi planlanan forma reklamı uygulamasıyla 120 milyon dolar baremine yükseltmeyi planlayan bu muhteşem organizasyonun en keyifli vaktine geldik.

Sizce bizi neler bekliyor?


NBA'deki 30 takımdan her yıl yalnızca bir tanesi Haziran ayında puroyu yakar. Geride kalan 29 takıma o sezondan kalan şey ise sezon içi kar/zarar durumu vs. kulübü ilgilendiren rakamsal veriler hariç o sezonun hikayesidir; yani işin keyfi, bıraktığı hatıralarıdır.

Bu sezon 21.97 milyon normal sezon bileti satarak rekorunu 45 bin bilet daha arttıran, yıllık 2.4 milyar dolar yayın geliri elde eden ve henüz geçen yıl 63 milyon dolar civarındaki salary cap limitini yürürlüğe girmesi planlanan forma reklamı uygulamasıyla 120 milyon dolar baremine yükseltmeyi planlayan bu muhteşem organizasyonun en keyifli vaktine geldik.

Bu girizgahı şundan yaptım; yukarıdaki şemaya kapağı atabilmiş takımlardan yalnızca biri Larry O'Brien Kupası'nı müzesine götürecek. Diğerlerinden geriye yalnızca bıraktıkları hikayeler kalacak ve bana sorarsanız bu yıl Play-Off'un hikayesi, en az şampiyon takımın hikayesi kadar cazibeli olacak.

Adettendir:

Golden State Warriors - Houston Rockets: 4-0
OKC Thunder - Dallas Mavericks: 4-1
LA Clippers - Portland Trail Blazers: 4-3
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies: 4-0

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons: 4-2
Atlanta Hawks - Boston Celtics: 4-3
Toronto Raptors - Indiana Pacers: 4-1
Miami Heat - Charlotte Hornets: 4-2

Play-Off başarısı ve defans özürlü Rockets'in, Jazz'i geride bırakıp buraya kapağı atmış olması son derece adaletsizdi bana sorarsanız. Bir maç kazanacaklarına inansam da karşılarındaki cezalandırıcıyı düşünüyorum ve içimden bir ses korkunç bir bedel ödeyeceklerini fısıldıyor.

Mavericks'ten ziyade Koç Rick Carlislie ve ekibine şapka çıkarmak gerek. Şu takımın şu kadroyla Batı'da Play-Off yapması ciddi manada başarı. Tecrübe faktörüyle bir galibiyet alırlar ama ikincisinden emin değilim.

Bunu söylemek istemezdim ama Doc Rivers ciddi manada başarısız bir koç. Elindeki kadroya ve arkasındaki potansiyele bakıldığında ilk turu süpürüp geçmeleri gerekir; ancak bu dağınıklığın ve teknik yetersizliğin bedeli olarak bence Terry Stotts, Damian Lillard ve tayfasından sağlam bir tokat yiyecekler. Dipnot: Umarım ben yanılırım ve o muhtemel 7. maçı da Blazers kazanır.

Grizzlies'in öyküsü de şapka çıkarılacak cinsten. Bu kadar eski tip bir basketbolla, Stephen Curry'nin 402 üçlük isabeti bulduğu bir sezonu takım olarak 500 civarı üçlükle tamamlayıp Batı'da Play-Off yapmak harika iş. Ancak başta Marc Gasol olmak üzere sakatlık bellerini bükecek. Spurs gibi bir süpürme uzmanı karşısında şansları yok. Yine de çok eğleneceğiz; aynı sahada Lance Stephenson, Matt Barnes, Zach Randolph gibi arızalı tipler varsa, bu adamların da kaybedecek hiçbir şeyleri yoksa ziyadesiyle agresifleşirler.

Cleveland Cavaliers'ta şampiyonluk efsunu yok. David Blatt gibi bir dehadan vazgeçip havlu askılığı muamelesi gören bir Tyronn Lue'yla damdan düşer gibi şampiyon olmak öyle kolay iş değil. Bunun ilk sinyallerini Detroit'ten 1-2 tokat yiyerek alırlar. LeBron çılgınca bir şeyler yaparsa süpürüp geçme durumu da olabilir tabi; ama bana sorarsanız Detroit, Cavaliers'a kazın ayağının öyle olmadığını bir çıtır gösterecektir.

İşte en keyifli seri. Bu sezonun en özel hikayesi Boston Celtics. Evet, benim blogumun logosunu süsleyen efsane Pistons gibi kadar değiller ama onlarla benzeşen bir yanları var: Bu takımdaki hiçbir oyuncuya hiçbir zaman 'winner' gözüyle bakılmadı. Draft'ta 60. sıraya düşüp iki kez takaslanan Isaiah Thomas All-Star oldu, burun kıvrılan Avery Bradley'den ligin en iyi guard savunucusu olarak söz ediliyor, büyüsün de gelsin denilen Brad Stevens lig tarihinin en muhteşem coaching öykülerinden birine imza atıyor, falan filan bir sürü şey. İlk turda elense bile en çok direnebileceğini, en çok can çekişeceğini düşündüğüm takım Celtics.

Pacers'ta zaten hiçbir şekilde ikinci tura yürüyebilecek takım tadı yok. Bu sezon boyunca hiç olmadı. Raptors da normal sezonda esen fırtınanın sahici olduğunu göstermek ve 'abilerle kardeşlerin ayrıldığı meydan' olarak bildiğimiz Play-Off'a sağlam bir başlangıç yapmak durumunda. Yine de Pacers ahalisi Play-Off atmosferini iyi bilir; 1-2 galibiyet koparabilirler.

Ve en büyük merakım, en kapalı kutum. Miami Heat. Pat Riley'in her zaman bir planı vardır ve bu plan her zaman olmasa da genelde işler. 16-17 ay önce Lübnan'da top koşturan Hassan Whiteside'ın maksimum kontrat kovalar hale geldiği, çaylak Justise Winslow'un 10 yıllık veteran gibi olgun gözüktüğü sezonun ardından Miami Heat, Play-Off'un en büyük sürpriz çıkış adaylarından biri olacak.

Keyifli seyirler.




Ahmet Melik SUBAŞI
@ahmetmsubasi
ahmetmeliksubasi@gmail.com





1 yorum:

Unknown dedi ki...

yazı mukemmel olmus ellerıne saglık

yalnız houston ıcın 1 maci kazanacaklarına inansam da demissin ve skor tahmını olarak 4-0 gsw vermissin. Tezat var bence bir duzeltme yapmalısın