27 Nisan 2012 Cuma

NBA Play-off ilk tur eşleşmeleri analizi



Chicago Bulls - Philadelphia 76ers

Tahmin : 4-2 Bulls

Sezonun ilk yarısında Doğu'da fırtınalar estiren Sixers All-star arasından sonra girdiği duraklamayla Play-off'ta son sıraya kadar düşmüştü.Sezonun ilk evresinde benzeri bir ivme gösteren Pacers'ın Doğu'yu 3'üncü,tüm NBA'i de 5.sırada bitirdiği düşünülürse ivme itibarıyle Sixers'ın tutulduğu durum daha net anlaşılabiliyor.Yine de play-off öncesi yeniden toparlanma belirtileri gösterdiler ve 7.sırada bitirip Heat'le eşleşmeye tercih ettikleri Bulls eşleşmesi için 8.sıradaki yerlerini aldılar. Heat'le eşleşmek istemediler keza klasik basketbol tabiriyle Heat kendilerine ziyadesiyle ters gelen bir takım.Bulls'a karşı sürpriz şansları daha yüksek.

Bulls ise Rose'un ve Deng'in sakatlıklarıyla süregelen form düşüklüğünü güçlü bir duruşla yeniden yukarıya doğru doğrultmak durumunda.Bu bağlamda onları bugün NBA'in en çok galibiyet alan ve Doğu'nun tartışmasız final adayı yapan şeye, yani savunmaya tutunmak durumundalar.

Kılıçların çekildiği play-off'ta, Bulls'un müdaafaayla ortaya koyduğu korkunç yüzünü yavaş yavaş göstermeye başlayacağını düşünüyorum.Sixers hücumda zorlanacaktır.

Normalde tahminim 4-1 şeklindeydi ama Rose ve Deng'in arada bir nüksedip onları zorlayan sakatlıklarının play-off'ta baş gösterme ve onları kenarda tutma ihtimali ikinci bir Sixers galibiyeti çıkarttırdı bana.

Boston Celtics - Atlanta Hawks 

Tahmin : 7'inci maçı alan kazanacak.

Tahminde de göründüğü üzere, Doğu'da ilk turun en keyifli en çekişmeli serisi olmaya en elverişli eşleşme bu. Celtics veteran oyuncularına ve süper oyun kurucusu Rondo'ya güveniyor ancak Ray Allen'ın sakatlık problemleri devam ediyor ve bugün (Cuma gecesi) hala idmana çıkmadığına dair tweet'ler okuyoruz.Daha kötüsü şu ; Celtics normal sezonu ligin en kötü ribaund alan 1-2 takımından biri olarak tamamladı.Bu da Hawks'ın Horford ve Zaza'dan yoksun olduğunda ne yapacağı sorunsalı konusunda Atlanta ekibinin yarasına merhem olacak bir avantaj teşkil ediyor.

Hawks da arka alandaki dinamik ve tecrübeli oyuncularının yanı sıra sonradan bitme oyun kurucusu Jeff Teague'e güveniyor. Normal sezonda Ray Allen'ın üzerinden yaptığı smacı hala unutmuş değilim,Ray Allen de unutmamıştır herhalde.

Mental düşündüğümde '' Celtics alır, bu veteranlar son yıllarıda kolay pes etmezler '' diyorum, Fiziksel düşündüğümde de '' Hawks çok daha diri, çok daha kuvvetli,ezip geçerler. '' diyorum.

Duygusal düşündüğümde de Hawks alacak gibi hissediyorum ama, dediğim gibi her türlü gelişmeye açık bir seri.İlk maç oynandıktan sonra biraz daha netleşir manzara.

Indiana Pacers - Orlando Magic

Tahmin : 4-1 Pacers

Öyle ya da böyle, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Van Gundy'nin ekibi muazzam bir grafik koydu ortaya ve zorlu konferansta kendilerine 6.sıradan play-off bileti kaptılar.Ancak play-off öncesi SVG ve Howard arasında yaşanan gerginliğin üzerine bir de olabilecek en kötü senaryo gerçekleşti ve Howard sakatlandı.Play-off'lar boyunca da oynayamayacak.Tüm takımın, oyunun her iki yönünde de Howard'ın üzerine kurulduğu düşünüldüğünde Magic'in ilk turdan havlu atması olası gözüküyor. Hani boya reklamı var ya, onun gibi.Magic'ten Howard'ı alın, geri neyi kalır ki ?

Daha beteri Glen Davis'te de sakatlık var ve oynarsa da çok zorlanarak oynayacak.Zaten size olarak NBA'in en iyi ve en iri takımlarından biri olan Pacers'ın işi, Howard'ın yokluğuyla çok çok daha kolaylaştı.

Magic'in tecrübesi en fazla 2 galibiyet vaad ediyor, o da çok iyi bir yüzdeyle atarlarsa.Onun dışında Barbosa'yı da sezon ortasında takviye ederek bench'ini güçlendiren Pacers'a karşı bana sorarsanız süpürülmeye dahi adaylar. 

Miami Heat - New York Knicks

Tahmin : 4-2 

4-2 yerine ayıkla pirincin taşını yazasım geldi. Elbette Heat vurup geçecek ama suyu fazlasıyla bulandıran enteresan parametreler var.Örneğin Heat'e en çok ters gelen şeylerden biri hareketli uzun unsuru. Knicks'te bunu yapan iki büyük parça var.Amare ve Chandler.Bunun üzerine son 1.5 ayda NBA'in en iyi dönemsel normal sezon performanslarından birini ortaya koyan Melo'nun boyalı alanda gösterebileceği etkinlik konulduğunda Heat'in bir sürprize mahal vermemek adına bu hususa eğilmesi gerektiği gerçeği çıkıyor.Knicks New York'un takımı olabilir ancak son 11 yılda play-off galibiyeti olmayan bir takım.Söylerken bende bile bir hırslanma oldu,Mike Woodson'un göreve gelişinden sonra oynadığı 23 maçın 17'sini deviren Knicks ve bu süreçte insanüstü bir peformans göstererek CP3'le birlikte NBA'de ayın oyuncusu seçilen Melo bir çoğumuza imkansız gelen turu çok ama çok isteyecektir.

Ancak turu isteyen yalnızca Melo ve ekibi değil. Lebron James bu sezon öyle bir performans gösterdi, öyle rakamlar ortaya koydu ki, play-off'un ilk turunda elenmeyi ya da zorlanmayı bırakın, finalde kaybetmeyi bile düşünemiyor.Yüzük konusunda son derece kararlı, yeni bir Karl Malone vakası olmama adına çok ama çok istekli.Ekürisi Wade iyi durumda, Bosh iyiden iyiye geçen yıl ellerinden kaçırdıkları büyük balık için pusuda.

Knicks'te Lin'in eksikliği can sıkıcı.Keza Baron Davis seri boyunca uzun süreler verip güvenebileceğiniz bir halde değil.Mike Bibby nispeten daha iyi ama play-off'ta tur atlamak söz konusu olduğunda Jameer Nelson'un Magic'e verdiğinden farklı bir şey vermesi de sürpriz olur gibi.Geriye de bir şey kalmıyor zaten.Heat Lebron'u hem bir skor makinesi hem de statik hücumlarda katalizör gibi kullanırsa ( assist ortalaması itibarıyle bir çok yıldız statülü oyun kurucudan daha iyi rakamlar elde etmiş durumda LBJ ) Knicks'in bu zaafı iyice kendini gösterecektir.

Normalde 4-1 düşünüyordum ama Knicks'in yakaladığı ivme,play-off konusundaki açlıkları ve arzuları,Heat'in hareketli uzun zaafı ikinci bir galibiyet ihtimali doğurdu gibi.Bir de tabi NY eksenli muhtemel yeniden doğuş temalı esintilerin vereceği mental etki var.

Ha yazmışken bir son dakika gelişmesi de ekleyeyim, Tyson Chandler grip sebebiyle ilk maçta forma giyemeyecek.

4-1 biteceğini bile bile,biraz da duygusal olarak 4-2 diyorum.

 San Antonio Spurs - Utah Jazz

Tahmin : 4-0

Spurs muhteşem bir sezon geçirdi. Krizi fırsata çevirmeyi bildiler.Yoğun programlı sezon,veteranların üzeirne kurulu bir iskeleti olan bu takım için NBA'in en iyi rotasyonunu kurma fırsatı oldu ve Popovich de bunu çok iyi sezimseyip kullanmasını bildi.Bu sayede alternatif beşlerin her biriyle sahada arzu ettikleri minimum verim düzeyini her daim korumasını bildiler.Genel çerçevede oyun kimliklerini ve yapılarını da çok iyi analiz etmiş olmaları onlara hücumda büyük başarı temin etti ve bugün ligi en çok sayı atıp en fazla sayı farkı marjını yakalayan takım olarak bitirdiler.Batı konferansını da birinci sırada tamamladıkları düşünülürse, bunun haricinde benim de şahsim fikrim itibarıyle NBA'de normal sezonun en iyi takımıydılar. Hani bugün futbolda Galatasaray'lılar diyor ya, play-off olmasaydı şampiyon bizdik diye.Herhalde NBA'de böyle dir durum söz konusu olsaydı Spurs'ü şampiyon ilan edebilirdik.En azından Batı konferansında...

Eşleşmeye gelince,Spurs'ün süpürebileceği kanısındayım.Her şeyden önce arka alan oyuncuları itibarıyle Jazz'den çok ama çok üstünler.Dahası bu oyuncuların her biri çok dengeli sürelerle benzeri rolleri kendi oyun karakterleriyle üstlenip hakkından gelmesini biliyorlar.Jazz ise bu konudaki eksikliğiyle göze batan bir ekip. Spurs'ün kısalarla hızlı hücumlar üzerine kurulu bir sistemi var,her arka alan oyuncuus sistemin dışına çok da çıkmadan kolaylıkla insiyatif alıp skora gidebiliyor.Bu açıdan bakıldığında Jazz'ın sırf geriye koşmadan mütevellit yaşaması muhtemel müdafaa sorunları dahi şimdiden alarm sinyallerini öttürüyor zaten Salt Lake City adına.Bir de bunun üzerine üç sayı çizgisinin gerisindeki etkinliğini ortaya koyarsa Spurs,süpürmemeleri işten bile değil.

Son olarak ; Enes Kanter'in NBA'deki ilk sezonundan play-off oynayacak olması güzel.Geçtiğimiz ay içerisinde Cavs'ten ayrılma kararı alan Antawn Jamison 10 yılı aşkın NBA kariyerinde yalnızca 1 kere oynayabildi o play-off'u. Böyle de kıymıetli bir şey.Tebrikler Enes.

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 

Tahmin : 4-1

4-1 dedim ama süpürme ihtimali de var Thunder'ın.Çok avantajlı bir eşleşme elde ettiler ve fiziki yapıları itibarıyle de ters geliyorlar Mavierkcs'e.Kidd,Carter,Nowitkzi,Marion gibi belli yaşı devirmiş oyuncularından bir şeyler bekleyen Mavs bir yana,Westbrook-Harden-Durant gibi oyuncularıyla 28 metrelik sahayı hallaç pamuğu gibi atan Thunder bir yana.Mavericks'i geçen sene şampiyon yapan derli toplu ve istikrarlı hücum grafiğinden eser yok.Hatta tam aksine çok daha düzensiz ve istikrarsız gidiyor hücum.Savunmada ise zaten kaybedilen Tyson Chandler gibi bir parça var,savunmayı derleyip toplayan oydu.Onun gidişinden sonra eskisi gibi olmadılar, olamazlar da.E hücumu desen Kidd toparlıyordu ama o da kötü bir sezon geçiriyor.Saha dışı faktör olarak takıma büyük katkı vermesi beklenen Fisher'ın da katacağı tecrübeyle Thunder NBA finaline giden yolda ilk adımını çok sağlam atacaktır diye düşünüyorum.Geçtiğimiz yılın intikamı mottosu bir yana,Mavericks'in NBA'de zaman zaman süregelen '' Geçtiğimiz yıl şampiyon olup bu yıl ilk turdan elenme '' lanetine tutulması aksi mucize olur diyebileceğimiz kadar yüksek bir ihtimal.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 

Tahmin : 4-2

Enteresan bir eşleşme olduğu aşikar.Keza Nuggets NBA'in en çok skor üreten takımı,bunu da devamlı tempo yaparak elde ediyorlar.Asla statik hücum etmiyorlar.Tipik run&gun.Bu oyun sistemi haricinde düşünüldüğünde Nuggets play-off yapması dahi zor bir takıma dönüşebilir.Örneğin NBA'de ''Savunma ribaundunu alan takım 8 saniye boyunca rakip yarı alana geçemez '' gibi bir kural olsa, Nuggets belki play-off dahi yapamayabilir.Öte yandan Lakers da çok statik hücum yapan bir takım.Boyalı alana ikiz kulelerini yerleştirip etrafında Kobe'nin fır döndüğü, Artest'in (Metta World Peace,hasbam...) dirsekleri savurduğu ve bu döngüde oyun kurucunun ''Kime servis etsem ... '' diye düşündüğü bir takım desek abartı olmaz.Sezonun ilk yarısında bu konuda büyük sıkıntı çektiler keza özellikle müdaafaada sırım sırım sırıtan bir oyun kurucu açığı vardı.Şahsi kanaatimce sezonun en ''cuk oturan'' takas hamlesini yaparak oraya Cavs'te amaçsızca koşturan Ramon Sessions'u oturttular ve o da oynadığı süre boyunca elde ettiği 13 sayı 7 assist dolaylarında rakamlarla adaptasyonu ne kadar çabuk sağladığına dair işaretleri gösterdi.Blake'le de iyi birer back-up oldular birbilerine.

Lakers'ı şampiyonluk için, özellikle Ramon Sessions'un katılımından sonra ağır bir favori olarak görüyorum.Kobe Bryant'ın son maça çıkmayarak sayı krallığını (istese çıkıp 40'ı sallardı kolaylıkla) dahi umursamayışı şampiyonluğa ne kadar odaklandığını gösteriyor.Yüzükle mi besleniyor nedir bilemiyorum ama ,bu adam bu yüzüğü yine yeni yeniden çok ama çok istiyor.

Bu bağlamda turu geçen taraf Lakers olur.Kaç maç fire vereceklerine, Nuggets'a tanıdıkları tempo fırsatı karar verecek.Colorado ekibinin de kolay pes etmemek adına en azından sahasında oynadığı maçlarda dinamizm gösterebileceğini düşünüyorum.1 ya da 2 maç kazanırlar, MWP'nin yokluğu,Barnes'ın sakatlık durumundaki belirsizlik ve Lakers'ın genel nabız grafiği itibarıyle tercihimi iki galibiyet olarak belirledim Nuggets adına.Belki 1 hatta 0 dahi olabilir ama Lakers Kobe'nin şu demeçte söylediği gibi ter atıp geçecektir :

Muhabir : - Do you think this is a championship team?
Kobe : -We are.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers

Tahmin : 4-2 Grizzlies.

İlk turun en çekişmeli eşleşmesi olması muhtemel eşleşmede Grizzlies adına sevindirici gelişme Zach Randolph'ten geldi.Tecrübeli uzun dizindeki dizlikten de kurtuldu ve artık çok daha aktif durumda.Tam zamanında yetişti desek yeridir.Grizzlies neredeyse tüm sezonu o olmadan oynadı ve buna rağmen zorlu yarışı hedeflediği noktada tamamladı.Şimdi onun da eski performansına yeniden kavuşmuş olması, Los Angeles'ın ikinci takımı olmaktan kurtulmak isteyen Clippers'ı ilk turda saf dışı bırakmaya yetebilir.Keza tüm sezon üzerine binen yükle hayli yorulan Gasol de Randolph etkisiyle rahatlayıp etkili bir seri çıkarabilir.Bu ikili Clippers ikilisine nazaran (Jordan-Griffin) fundamental olarak çok daha üstün.Yanlarına da Marreese Speights gibi bir entegre geliyor ki bu da kritik bir nokta.Grizzlies adına artı haneye yazılabilecek etkenlerden biri de ligin en iyi dış savunmacılarından biri olan Tony Allen'a sahip olmaları ve Conley'in nihayet beklenen düzeyde oyun kurma istikrarı yakalaması.

Clippers cephesinde ise öncelikle değinilimesi gereken şey Chris Paul.Tüm NBA'in tüm rakamlar kullanılarak çıkarılan verimlilik listesinin zirvesinde yer alan oyunculardan biri genç oyun kurucu.Play-off,Ulusal takım maçları gibi organizasyonlarda onun ortaya koyduğu konsantrasyon ve bu konsantrasyonun oyun düzeyini 1-2gömlek daha yukarıya taşıması şüphesiz eşleşip eşleşebilecekleri tüm takımlar için dikkat etmek adına birincil öncelik.Bunun haricinde arka alanda sezon boyu arzu ettikleri verimi alamadılar.Dediğim gibi uzunlar da fundamental itibarıyle biraz zayıf kalacak eşleşmeye nazaran. Normal sezonun son günlerinde saha avantajını cebine koyan Grizzlies'in 4-2 geçerek Spurs'le oynayacağı rövanşı bekleyeceği kanısındayım.

 

Herkese şimdiden keyifli seyirler.

Ahmet Melik SUBAŞI
ahmetmeliksubasi@gmail.com
@ahmetmsubasi

Hiç yorum yok: