15 Kasım 2009 Pazar

NBA'de cumartesi sendromu


BasketbolTurkiye.com forumumuzun moderatörlerinden Leo nickli Erdal , ilginç bir tespitte bulunmuş , paylaşayım istedim. Önce direk alıntı yapıyor sonra da yorumluyorum :
***
Bu yıl Ekim'in 10'u , NBA'in ilk cumartesisi. O gün 4 maçın 2'sini ev sahipleri kazanmış , kaybedenlerin sadece bir tanesi favori.
17'sinde 7 maçın tamamını ev sahipleri kazanmış.
31'inde 7 maçın 5'inde ev sahipleri galip gelmiş , kaybeden iki takım da underdog ( favori olmayan )
Kasım'ın 7sinde 7 maç oynanmış ve yine 5 maçı ev sahipleri kazanmış. Kaybedenlerden biri favori.
Son olarak dün gece oynanan 10 maçın 7sini ev sahibi ekipler kazandı. Deplasmanlarda kazananlardan da yalnızca bir tanesi favoriydi.
***
Aslında mantıklı bir tespit , doğal bir sonuç. Neticede NBA'de oynanan maçlardaki salon doluluk oranı , bizim bu Avrupa denen kıtadakilere pek benzemiyor. Bildiğiniz üzere gayet tatmin edici oranda dolulukla oynanıyor maçlar. Bu doluluk , cumartesi geceleri ( Pazar her yerde pazar , bir kaç istisna ülke hariç ) maksimum seviyeye ulaşıyor , keza Amerika'lı basketbolseverlerde de Sunday , yani pazar durumları var. Dolayısıyla insanlar tatil oldukları günün öncesindeki gecede sportif anlamda olmasa bile kendi dilleriyle bir entertainment olsun diye maça gidiyorlar. Bu da iç saha doluluk oranını tam kapasiteye dayandırıyor ve iç saha avantajını güçlendiriyor.
Erdal'ın tespiti tam olarak şu ; cumartesi geceleri iç saha takımları , özellikle favori olarak çıktıkları maçları yüksek ihtimalle kazanıyorlar.

Hiç yorum yok: