2 Haziran 2012 Cumartesi

Pazar'ın 20 gözdesi



NBA'de yaz döneminde kuşkusuz en çok heyecan veren şey (maçsızlık ne kötü şey...) takımların kadrolarını yeniden şekillendirmek adına yaptıkları takas, oyuncu alma ve serbest bırakma hamleleri. NBA Draft'inin sönük geçen bir kaç yılının ardından Free Agent piyasası da haliyle daha bir heyecan verir oldu. Şimdilik konferans finalleriyle heyecanımızı koruyoruz ancak bir kaç hafta sonrası için lazım olacak, sık sık dönüp bakacağımız türde bir şeyler karalıyorum müsadenizle.

TOP 20 serbest oyuncuyu  kısaca dile getirelim. Avuçlarını ovuşturan taraftarlar da böylece sıkıcı geçen yaz dönemini teoriler üreterek oyalayabilsin.

1. DERON WILLIAMS Henüz 27 yaşında ve NBA'in şüphesiz en iyi 5 oyun kurucusundan biri. Brooklyn'e taşınan Nets'e daha önceden kalacağına değmeyecekse imzalamayacağına dair inceden sinyaller yollamıştı. Howard'la birlikte oynamak en büyük arzularından biri, Howard da bu arzuya karşılıksız değil. Dolayısıyla ikisini bir arada düşünebileceğimiz senaryolar mümkün. İHTİMALLER: Howard'lı ya da Howard'sız, Williams'ın evine, Dallas'a dönme ihtimali söz konusu. Ancak Brooklyn'in onu elinde tutabilmek adına cazibe teşkil edebilecek bir esnekliği var.

2. GORAN DRAGIC 26 yaşındaki Sloven solak ilk beş çıktığı 28 karşılaşmada 18 sayı 8.4 assist 1.8 top çalma istastistiklerini %48 saha içi, %38 üç sayılık isabet yüzdeleriyle elde etti. Sakatlığı sebebiyle oynamayan Lowry iyileştiğinde dahi ilk beşteki yerini koruyarak rüştünü bir kez daha ıspat etti. . İHTİMALLER: Rockets onu takımda tutmak istiyor ancak Raymond Felton'la işi biten Portland onu Rockets'e kolay yar etmeyecek gibi.

3. KEVIN GARNETT: 36 yaşında, orta mesafe şutu ve müdafaayı çok iyi yapan, pivot oynarken sırıtmayacak bir performans ortaya koyan, ancak kilometre göstergesinde 50.000 dakika ve üzeri yazan bir uzunu kim ister ki? Ya da kim istemez? Garnett şampiyonluğa oynayan bir takımda neler yaptığını ve yapabileceğini kariyerinin son demlerinde göstermeye devam ediyor. İHTİMALLER: Boston ona kalan iki yıl için 15 milyon civarı bir şeyler teklif ederse kariyerini nerede noktalayacağına dair pek de şüphemiz kalmayacak. Ancak Celtics elini sıkı tutarsa KG ligde o tipte bir uzun arayan her takım için cazibe merkezi olacak.

4. STEVE NASH: Evet, 38 yaşında. Ancak hala bir NBA Takımını olduğundan çok daha üst seviyeye taşıyıp play-off'un kapısına dayayacak kadar harika. Sezonun büyük bir kısmını assist kralı olarak geçirdi, %53'le şut attı ve etrafındaki herkesi 1-2 kademe yukarı taşımayı sürdürdü. Devamlılığından şüphe ediyorsanız şunu da belirtelim tam olsun ; Nash 7 maçtan fazlasını kaçırmadı. İHTİMALLER: Nash yazlarını New York'ta geçiriyor ve kışlarını da orada geçirebilmesi adına New York'un Knicks'inin şu an sınırlı serbest konumda olan ve hakları Suns'ta olan Aaron Brooks gibi bir alternatifi düşünen Suns'a karşı daha şanslı olması söz konusu.

5. ERSAN ILYASOVA: Türkiye'nin gururu Ersan'ın, gösterdiği müthiş çıkışa ve olgunluğa rağmen hala 25 yaşında olduğu unutulmamalı. Bilinen klasik Avrupalı uzunların aksine Ersan fazlasıyla agresif ve sert. En iyi sezonunu geçirdi ve 13 sayı 8.8 ribaund %49.2 şut yüzdesi istatistikleri yakaladı. Gösterdiği ribaund performansı ve parmak ısırtan maç performansları onun 28 dakikalık bir oyuncudan 36 dakikalık bir oyuncuya terfi edebileceğini gösteriyor. İHTİMALLER: Bir çok takımın radarında olduğunu söylemek mümkün ancak Bucks'ın onu tutabilecek salary cap esnekliği mevcut. Hele ki Andrew Bogut'un gidişinin ardından onu kesinlikle tutacakları tahmin ediliyor.

6. KRIS HUMPHRIES: Listenin double double ortalamalarına sahip tek oyuncusu kariyerinin en yüksek rakamları olan 13.8 sayı ve 11 ribaundun ardından son sezon cebine kemiksiz 8 milyonu indirmeyi (düğün gelirleri hariç) bildi. İHTİMALLER: Sign & Trade yoluyla Howard için Magic'e sunulacak pakedin bir parçası olacağı tahmin ediliyor.

7. GERALD WALLACE: 2010 All-Star deneyiminden bu yana düşen istatistiklerini nükseden sakatlıklarına bağlamak mümkün. Ancak ne yazık ki bu adam yalnızca 29 yaşında ve bu tip takas durumlarında sakatlıklarıyla anılabiliyor. Oyuncunun serbest kalma opsiyonu var.İHTİMALLER: Kendisinin de Howard uğruna Magic yolunu tutabileceğini düşünüyoruz ancak Lakers'ın da Metta World Peace'in gönderilmesi durumunda yerini Wallace'la doldurması da sürpriz olmaz.

8. RAY ALLEN: Formunu düşüren sakatlık ve 36'ya varan yaşı eski cazibesini korumasına engel olsa da hala muazzam bir şutör. İHTİMALLER: Eğer 10 milyonluk kontratodan kırptırmayı kabul ederse talibi çok olur. Yok, rakam sabit bizde ölücüye mal yok derseniz de şut özürlü Grizzlies O.J Mayo'nun yerine onu düşünebilir.

9. JASON TERRY: 34 yaşında ve 2.513 sayı daha kaydedebilirse All-star olmadan en çok skor üreten oyuncu unvanını Eddie Johnson'dan devralacak. Eski tadı yok, olmayacaktır ancak hala maç başına 15 atabiliyor ve üç sayı çizgisinin gerisinden güven veriyor. İHTİMALLER: Dallas'tan ayrılması zor görünüyor ancak Mavericks'in yapacağı takas hamleleri durumu değiştirebilir. İyi bir entegre olarak iddialı bir kadroları olduğu sürece onu tutarlar gibi. Yok olmazsa da bazı serbest kısalarına kapıyı göstermesi muhtemel Clippers'ın yeni ismi olabilir.

10. CHRIS KAMAN: Kötü bir takıma takas edilmiş olması ve kötü geçen sezon, sakatlıklar derken Kaman sezonu 13.1 sayı 7.8 ribaund ortalamalarıyla kapattı. 30 yaşında ve 5 yıldır arada bir nükseden sakatlıkları var, ancak hala güvenilebilecek bir pivot izlenimi veriyor.. İHTİMALLER: 14 milyonluk kontratı var. Adaylar Philly,Miami,Portland,Orlando ve Milwaukee, ancak yalnızca Blazers ve Bucks'ın cap space'ı yeterli.

11. LOU WILLIAMS: 25 yaşında ve Sixers'la kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçiriyor. (14.9 sayı) Back up oyun kurucu düşünen takımlar için biçilmiş kaftan. İHTİMALLER: Sixers'ın Iguodala, Holiday, Turner gibi oyuncuları varken onun üzerine çok da düşmeyebilirler. Cleveland ve Charlotte'un tonlarca cap space'i var, çok görmezler.

12. BRANDON BASS: 27 yaşında, benchten gelip enerji katma konusunda çok istikrarlı. Kariyerinin en iyi rakamlarını 12.5 sayı ve 6.2 ribaundla yakaladı. Sezon sonrası gösterdiği performans da gelecek sezon 4 milyonluk kontratını biraz daha şişirebileceğine işaret. Double-Double ayarında bir oyuncu olmadığı için yanında mutlaka bir pivotla oynaması icab ediyor ancak orta mesafe şutu onu cazip kılıyor. İHTİMALLER: Celtics gençleştirdiği kadrosuna Jeff Green'le birlikte onu da kattı ve gayet memnunlar. Gitmesine izin vermezler ancak olur da giderse Nene'nin yanına Blatche-Lewis ikilisini temizlemeyi düşünen Wizards'ın yolunu tutabilir.

13. JAMAL CRAWFORD: 32 yaşındaki süper altıncı adam 5 milyonluk kontratının opsiyonunu kullanarak daha büyük bir kontrat kovalamayı deneyebilir. Elini çabuk tutsa iyi eder keza 2000-2001 sezonundaki çaylak yılından beri %38.4'le en düşük şut yüzdesini elde etti bu sezon. İHTİMALLER: Blazers'ın arka alan kurgusu karmakarışık. Bu kargaşada bir takım hamleler yapacakları aşikar. Crawford Bulls için Rip Hamilton'dan daha iyi bir back up guard olabilir. Thibbodeau bunu bir düşünsün.

14. JASON KIDD: Gelecek sene 40'ına basacak ve hala minimum veteran kontratına oynamayacağını söylüyor. Yine de onun için ideal rol genç ve çabuk bir oyun kurucunun ardında 10-15 dakikalık süreler alıp ufaktan oyuncu-yardımcı antrenör moduna geçmesi. İHTİMALLER: Fiyat kırarsa Bulls için ilginç bir hamle olabilir. Keza Rose'dan dilleri yandı ve C.J Watson'dan daha güvenilir bir el istiyorlar. Öte yandan Clippers, Celtics ve Nets de ilginç olabilir. Ya da bakarsınız emekli olur, bilemiyorum.

15. NICK YOUNG: Şut seçimi konusunda gelişme göstermiş hali bile ibretlik, artık daha iyi savunma yapıyor ve saçma sapan şeylerden de geri durduğunu pek söyleyemem. Yine de Clippers yaradı ona. Ayrıca 27 yaşında ve iyi üçlük atıyor. İHTİMALLER: Clippers'ın Foye, Williams,Billups, Bledsoe gibi oyuncuları var ve onu mid-level'dan ötede tutmazlar. Bir ihtimal Minnesota.

16. CARL LANDRY: As mı, yedek mi? Kings'le 2009-10 sezonunda ilk beş çıktığı 28 maçta 18 sayı ortalaması yakalamıştı. Yedeğe çekildiğinde de durum farklı değil, %50'den fazla saha içi yüzdesiyle çift hanelerde atmaya devam ediyor ve 9 milyonluk kontratı var. 28 yaşında İHTİMALLER: Hornets'in draft tercihine göre New Orleans'ın yolunu tutabilir.

17. MICKAEL PIETRUS: Phoenix'in ardından Celtics'le beklenen çizgiyi yakalayamadı. İyi savunmacı, iyi üçlükçü çizgisinden uzak. Golden State'le 2007'de yakaladığı hava, Orlando'nun 2009'da finale çıkmasındaki katkı olmasa da 30 yaşında Boston'a kritik destek veriyor. İlk beş çıkmasa da önümüzdeki 3-4 yıl boyunca güven veren bir forvet olarak kariyerine devam edebilir.İHTİMALLER: Celtics'te kalması olası. Bir ihtimal Knicks veya Nets olabilir.

18. RANDY FOYE: Lige geldiği 6 yıldan beri 12'ye yakın sayı ve 3'ten fazla assist ortalaması yakalamayı başardı nihayet. Bu sezoın 3 sayı çizgisinin gerisinden bulduğu 127 isabetle kariyerinin en yüksek 3 sayı isabeti rakamına ulaştı. 28 yaşında ve daha verimli kullanılabilecek bir oyuncu.. İHTİMALLER: Lob City'de yola devam etmesi ilk ihtimal gibi. Mavericks, Thunder,Blazers ve Wizards'ın kendisi ayarında bir oyuncuya ihtiyacı olduğunu da belirtelim.

19. BORIS DIAW: 9 milyonluk günleri bitti. 30 yaşında, bir çok pozisyonu oynayabilmesi avantaj sağlıyor ancak hala kötü bir savunmacı. Bobcats'te kalsaydı pek iyimser olamazdım ancak Spurs'le yeniden doğdu gibi bir şey. İHTİMALLER: Hemşerisi Tony Parker'la birlikte Spurs'te kalmak maddi manevi işine gelir. . Heat ve Lakers salary cap sıkıntısına rağmen radarından eksik tutmaz Fransız'ı.

20. TIM DUNCAN: Kariyerini geçirdiği Spurs'te gösterdiği performansla takdir toplamaya devam ediyor efsanevi oyuncu. Spurs'le kariyerine devam etmek için 21 milyonluk kontratından ne kadar kısacağını görmek ilginç olacak. İHTİMALLER: San Antonio tabi, başka bir şey düşüneniniz var mıydı ki?

DİĞERLERİ : Chauncey Billups, G; Raymond Felton, G; Gerald Green, G-F; Jeff Green, F; Jordan Hill, F-C; Antawn Jamison, F; Andre Miller, G; Ian Mahinmi, C; Steve Novak, F; Delonte West, G.

Hiç yorum yok: